Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Με το όπλο παρά πόδα

Επί ποδός πολέμου βρίσκο­νται οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ετοιμά­ζονται για μεγάλες κινητο­ποιήσεις με τα... λουκέτα στα χέρια, μετά τις υποδείξεις της τρόικας και την απόφαση των συγκυβερνώντων πολιτικών αρχηγών Σαμαρά, Βενιζέ­λου και Κουβέλη να προχωρήσουν σε νέες περικοπές των χρηματοδο­τήσεων που δικαιούνται από το Σύ­νταγμα και τους νόμους της ελλη­νικής πολιτείας, οι οποίες με μαθη­ματική ακρίβεια οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χρεοκοπία και, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο κλείσιμο των 325 δή­μων της χώρας.

Μετά τη δυσλειτουργία και την ασφυξία στην οποία έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση η – επονο­μαζόμενη και «Καλλικράτης» – με­ταρρύθμιση Ραγκούση (ο θεός να την κάνει... μεταρρύθμιση!), έρχε­ται τώρα η συγκυβέρνηση να δώσει τη χαριστική βολή, που θα οδηγή­σει στην κατάρρευση της λειτουργί­ας των δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού τους ρόλου.
Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδι­οίκηση είναι τραγική. Το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα αλλά και ο επιπόλαιος και βιαστικός τρόπος που επεβλήθη ο «Καλλικράτης» από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση έναν από τους σημαντικότερους θε­σμούς της κοινωνίας, που από τη φύ­ση του είναι πολύ κοντά στην κοινω­νία και στους πολίτες.
Όμως μαζί με την Αυτοδιοίκηση καταρρέει και το κοινωνικό κράτος, αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου, με τις καλλικρατικές προχειρότητες, της μεταβίβασε σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών προς τους πολίτες, χωρίς βεβαίως – παρά τις υποσχέσεις – να δώσει και τους ανάλογους πόρους.
Δηλαδή στην ουσία η Τοπική Αυ­τοδιοίκηση υποχρεώθηκε να αναλά­βει τις υποχρεώσεις της πολιτείας ως προς το κοινωνικό έργο, αλλά ακόμη μια φορά εξαπατήθηκε, αφού όχι μό­νο δεν δόθηκαν οι πόροι για το έργο αυτό, αλλά έγιναν περικοπές μεγαλύ­τερες ακόμη και από αυτές στη γενι­κή κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν οι δήμαρ­χοι όλης της χώρας, κρατώντας και... λουκέτα στα χέρια, ετοιμάζονται να κατέβουν ξανά στους δρόμους και τις πλατείες, και μάλιστα να πρωτο­στατήσουν στη δημιουργία ενός νέου «κινήματος των πλατειών».
Ήδη το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος έχει πάρει ρότα για κινητοποιήσεις, αφού οι συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς ήταν μάλλον απογοητευτικές. Μάλιστα φαί­νεται ότι οι τρεις αρχηγοί έχουν δρο­μολογήσει πρωτοφανείς περικοπές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κλείσιμο δή­μων λόγω χρεοκοπίας.
Το Δ.Σ. αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για τις 30 Αυγού­στου 2012 στην Αθήνα, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της ακραίας οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι. Επίσης έχει ζητήσει συνάντηση με τον Σαμαρά, ώστε να καταστήσει σαφές προς την κυβέρνηση ότι οι δήμοι, μετά τις νέες περικοπές των πόρων τους, οδεύουν προς στάση πληρωμών και παύση πα­ροχής βασικών προνοιακών και κοινω­νικών υπηρεσιών, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ακόμη αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επα­φές με τους πολιτικούς αρχηγούς και να αρχίσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα και τη δεινή οι­κονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι.
Οδηγούνται σε χρεοκοπία
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ (Κε­ντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος) ήδη την τελευταία τριετία υπάρχει μείωση πόρων κατά 60%, πρωτόγνωρες συγ­χωνεύσεις δήμων και Νομικών Προ­σώπων (81%), δραματικές μειώσεις των αιρετών και των αμοιβών τους, μειώσεις οι οποίες, όπως λένε οι δή­μαρχοι, δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της γενικής και κεντρικής κυβέρνησης.
Σήμερα η Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινω­νικής πολιτικής του κράτους, έχο­ντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνεται στο σύνολο των πολι­τών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι παιδικοί σταθμοί, οι βρεφονηπι­ακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμ­μα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτω­χών και αστέγων, η παροχή συσσιτί­ων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα, εί­ναι κάποιες από τις δομές που ανα­γκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέ­κταση θα λείψουν από τους πολίτες, οι οποίοι τόσο τις έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Με την απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 29% επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραμα­τικό τρόπο αυτό για το οποίο το «Π» είχε εγκαίρως προειδοποιήσει, δηλα­δή την κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων και κατ’ επέκταση του κοι­νωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.
Από τις συναντήσεις που είχε η ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οι­κονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη προέκυψε ότι οι επιχορηγήσεις Αυγούστου - Δεκεμβρίου για τους 325 δήμους της χώρας αναμένεται να μει­ωθούν περαιτέρω και να «προσγειω­θούν» στα 70 εκατ. ευρώ τον μήνα, από 135 εκατ. που ήταν μέχρι τον Ιού­νιο και 96 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Ακόμη το συνολικό ποσό της επιχο­ρήγησης για το 2012 ανέρχεται στα 2,3 δισ. – και όχι στα 2,7 δισ. ευρώ –, εκ των οποίων όμως πάνω από 1 δισ. πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υπο­χρεώσεων του ίδιου του κράτους, δη­λαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων.
«Θα αντιδράσουμε»
Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι με τις νέες και πέραν κάθε λογικής περικοπές αρκετοί δή­μοι οδηγούνται αμέσως σε στάση πληρωμών και μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι, καθώς και ότι με τον πλέ­ον κατηγορηματικό τρόπο αρνούνται να γίνουν συμμέτοχοι στην απαξίωση και τον εκφυλισμό του θεσμού.
Επομένως οι νέες περικοπές κατά 29% θέτουν επιτακτικά το θέμα: Θέ­λουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον μόνο δημόσιο φορέα που – παρά τα όποια προβλήματά του – εξακολου­θεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότη­τα, να δρα άμεσα και αποτελεσματι­κά με ένα πλήθος κοινωνικών υπη­ρεσιών υπέρ των πολιτών; Η κυβέρ­νηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι δή­μοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι’ αυτό οφεί­λει πάραυτα να αλλάξει την πολιτική της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας η κατάσταση, όπως επανα­λαμβάνει συνεχώς σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, είναι δραματική.
«Θα αντιδράσουμε», συνεχίζει ο Ασκούνης, «γιατί οι επιπτώσεις για τους συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα για τους αναξιοπαθούντες, από την κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης θα είναι πολύ μεγαλύτερες από την κατάρρευση του ίδιου του κρά­τους. Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτο­φανούς οικονομικής κρίσης που διέρ­χεται η πατρίδα μας και έχουμε συ­νεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονο­μική προσαρμογή της χώρας».

to pontiki.gr