Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση του Κυνηγιού στην Νήσο Τήλο


Προς: 
Ειδικό Γραμματέα Δασών του
ΥΠΕΚΑ
κ. Αμοργιανιώτη Γεώργιο



 Κύριε Αμοργιανιώτη,

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε πληροφορηθεί ότι ασκείται πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επιτραπεί το κυνήγι στο νησί της Τήλου μετά από σχεδόν 20 χρόνια απαγόρευσης. Έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές, αλλά δεν πρόκειται να κουραστούμε, τα κάτωθι: 
Η Τήλος είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη ποικιλότητα σε είδη πουλιών και μάλιστα φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη και είδη που βρίσκονται υπό προστασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 60% του νησιού της Τήλου αποτελεί μόνιμο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (απ. 1306/28-7-2000 του Γ.Γ. της Π.Ν.Α.) ενώ σε όλο το νησί ισχύει η απαγόρευση του κυνηγιού σχεδόν 20 χρόνια.
Η Τήλος έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βραβευμένη από την Ε.Ε. για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, από την EuroNatur το 2009 και από πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς ενώ το βασικότερο: είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) και ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 (οδηγίες 92/43/ΕΕ και 79/409/ΕΕ). Η οδηγία 79/409/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κυβερνά όλες τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.  για τη προστασία των άγριων πουλιών που ζουν ή κινούνται εντός των συνόρων τους. Η Ελλάδα σαν μέλος της Ε.Ε. έχει την υποχρέωση να προστατεύει τις περιοχές που ανήκουν στην ανωτέρω Οδηγία, όπως είναι το νησί της Τήλου και να αποφύγει σημαντικές παρενοχλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους, την εξαφάνιση των θηραμάτων τους και τις θέσεις αναπαραγωγής τους.
          Είναι γνωστό πως υπάρχει η κατεύθυνση, οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην δέχονται πιέσεις από τοπικούς παράγοντες για την απαγόρευση του κυνηγιού εάν αυτό δεν τεκμηριώνεται με επιστημονικά δεδομένα. Η Τήλος είναι ένας από τους ελάχιστους φορείς που έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) βασισμένη στην μελέτη «Δημιουργία Φυσικού Πάρκου στην Τήλο για εμπλουτισμό και διάσωση της πανίδας και χλωρίδας, διάσωση των αποδημητικών πτηνών στην περιοχή της ν. Τήλου». Η ανωτέρω ΕΠΜ εγκρίθηκε με την υπ. αριθ. 186912/3421/23-10-2006 Απόφαση του Γενικού Δ/ντη Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «Δεν επιτρέπεται το κυνήγι σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Τήλου». Επίσης στις 27-12-2011 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το Σχέδιο του Π/Δτος με τίτλο «Χαρακτηρισμός χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής νήσου Τήλου ως Περιοχή Οικοανάπτυξης» με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου . Σε ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο η διαδικασία για την δημοσίευση του Π/Δτος στο ΦΕΚ πρόκειται να γίνει τους προσεχείς μήνες και όχι αργότερα από το τέλος του χρόνου.
        Η Τήλος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τον οικοτουρισμό με την δημιουργία και την συντήρηση δεκάδων χιλιομέτρων περιπατητικών διαδρομών, δράση την οποία χρηματοδοτεί και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η οποία πραγματοποιείται και την παρούσα εποχή. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών που έρχονται στον νησί είτε για να ακολουθήσουν αυτές τις διαδρομές είτε για να παρατηρήσουν τα πτηνά τα οποία πετούν ελεύθερα και γίνονται «στόχος» των φωτογραφικών τους μηχανών. Οι δραστηριότητες αυτές δεν μπορούν να συνδυασθούν με τη θήρα και η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να δεχθεί το «άνοιγμα» του κυνηγιού διότι ο οικοτουρισμός είναι αυτός που έδωσε πνοή στο νησί με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των κατοίκων και τον τριπλασιασμό της νεολαίας και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τμήμα εσόδων για την οικονομία του νησιού.
  
          Αναρωτιόμαστε ποια «αρμόδια» υπηρεσία θα αποφασίσει μη λαμβάνοντας υπόψη της, τις κοινοτικές οδηγίες (92/43/ΕΕ και 79/409/ΕΕ) για τη προστασία των άγριων πουλιών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας έχει την υποχρέωση να προστατεύει τις περιοχές που περιλαμβάνονται σε αυτές.
          Αναρωτιόμαστε ποια «αρμόδια» υπηρεσία θα αποφασίσει μη λαμβάνοντας υπόψη της, την εγκεκριμένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «Δεν επιτρέπεται το κυνήγι σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Τήλου».
          Αναρωτιόμαστε ποια «αρμόδια» υπηρεσία θα λάβει αποφάσεις μη λαμβάνοντας υπόψη της, την γνώμη της τοπικής κοινωνίας η οποία είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την νομική οδό εφόσον χρειαστεί για την προστασία του περιβάλλοντος της.
       
Κύριε Αμοργιανιώτη,
        Παρακαλούμε να ανακληθεί άμεσα –εάν έχει ληφθεί- η οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα οδηγούσε στο «άνοιγμα» του κυνηγιού στην Τήλο ενώ εάν υπάρχει η πρόθεση για την λήψη μίας τέτοιας απόφασης παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω αφού κάτι τέτοιο θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και θα ήταν αδύνατο να συγκρατήσουμε την οργή των κατοίκων ενώ οι αντιδράσεις και τα έκτροπα θα είναι αναπόφευκτα!
Συνημμένα σας αποστέλλουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήλου σχετικά με την απαγόρευση του κυνηγιού στο νησί της Τήλου. 





Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ


ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΜΑ- ΑΛΕΙΦΕΡΗ