Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Γενική υποχώρηση καταγράφει η τουριστική βιομηχανία της χώρας

Η αναθέρμανση στις κρατήσεις δεν μπορεί θα καλύψει τις απώλειες του έτους
Του Σταθη Κουσουνη

Στο «κόκκινο» βρίσκονται όλοι οι κλάδοι της τουριστικής οικονομίας τη φετινή σεζόν. Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων σημειώνουν ότι αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για κρατήσεις μετά τις εκλογές, αλλά εκτιμούν για το σύνολο της χρονιάς ότι τα μεγέθη των ξενοδοχείων θα παρουσιάσουν μείωση. Ενδιαφέρον διαπιστώνεται και για τη διοργάνωση νέων συνεδρίων μετά τις ακυρώσεις του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κλάδου. Μείωση κατά 15% θα παρουσιάσει ο αριθμός των ξένων τουριστών που έρχονται με οργανωμένα πακέτα στη χώρα μας, εκτιμά ο εκπρόσωπος των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων.
Πτώση μεταξύ 25% και 50% εμφανίζουν οι κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, στα κάμπινγκ και στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων τους. Αντοχές σημειώνει ο κλάδος της κρουαζιέρας σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση, υποστηρίζει εκπρόσωπος του κλάδου.
Ξενοδοχεία Η ροή των κρατήσεων από το εξωτερικό βελτιώθηκε μετά τις εκλογές, διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων. Ομως, παραμένει η εκτίμησή τους ότι τα μεγέθη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα κινηθούν πτωτικά σε σχέση με το 2011. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, συμφωνούν στην εκτίμηση ότι τα έσοδα των ξενοδοχείων θα μειωθούν φέτος από 15% έως 20%, η πληρότητα κατά 10% και οι τιμές από 8% έως 9%.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια Πολύ μικρή βελτίωση έχει παρατηρηθεί στις κρατήσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαιτίας του ότι εισερχόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, επισημαίνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος, Κώστας Μπρεντάνος. Επίσης, σημειώνει ότι οι κρατήσεις παρουσιάζουν πτώση μεταξύ 35% και 40% ενώ ακόμη υπάρχουν καταλύματα τα οποία παραμένουν κλειστά.
Κάμπινγκ Πτώση περίπου 25% παρουσιάζουν οι κρατήσεις στα κάμπινγκ, σε συνέχεια της πτώσης κατά 20% στην περυσινή σεζόν, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ, Κώστας Παπαδόπουλος. Επίσης, τονίζει ότι η μεγαλύτερη πτώση των κρατήσεων καταγράφεται από αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Αρνητικά επισημαίνει ότι έχει επηρεάσει ο σχεδόν διπλασιασμός του κόστους μεταφοράς των τροχόσπιτων με τα καράβια που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία. Διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο να μην έχουν ανοίξει κάποια κάμπινγκ.
Ταξιδιωτικά γραφεία Ο αριθμός των ξένων τουριστών που θα επισκεφθούν με οργανωμένα πακέτα τη χώρα θα μειωθεί κατά 15% τη φετινή περίοδο, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Γιώργος Τελώνης. Ο εσωτερικός τουρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι λόγω της μικρότερης αγοραστικής δύναμης που έχουν οι Ελληνες. Μεγάλο πλήγμα στην εσωτερική αγορά, σημειώνει, επέφερε η κατάργηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.
Γιότινγκ Μείωση έως 35% εμφανίζουν οι ναυλώσεις στα ιστιοπλοϊκά σκάφη και έως 50% στα σκάφη μέχρι 12 ατόμων, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελλιάτος. Επίσης, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν περιπτώσεις κατάσχεσης σκαφών. O κ. Στελλιάτος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αλλαγή του κλίματος στον χώρο των κρατήσεων σκαφών και εκτιμά ότι η όποια αλλαγή θα φανεί στους επόμενους δύο μήνες επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός πολυτελείας κινείται με προγραμματισμένες κρατήσεις πολύ πριν από την ημερομηνία των διακοπών.

kathimerini.gr