Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σύνοδος: Ιταλία και Ισπανία "καθάρισαν" για τον Νότο

Σε νίκη των νοτίων κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής, καθώς η Άγκελα Μέρκελ υποχρεώθηκε σε υποχώρηση. Σύμφωνο ανάπτυξης 120 δισ. ευρώ
Ελαφρύ το πακέτο...
Πάντως το ύψους 120 δισεκ. ευρώ πακέτο για την ανάπτυξη, παραμένει ελαφρύ μπροστά στις ανάγκες, εκτιμούν αναλυτές. "Δεν είναι πολύ ουσιαστικό, πολύ περισσότερο που δεν αποτελείται αληθινά από νέες δημόσιες δαπάνες", εκτιμά η Φρεντερίκ Σεριζιέ της BNP Paribas.
Σύμφωνα με την ίδια, "αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις συνέπειες των σημερινών πολιτικών λιτότητας" και η τράπεζά της δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις οικονομικές προοπτικές της έπειτα απ' αυτά τα νέα μέτρα.
Ο Πολ ντε Γκράουβε, καθηγητής στο Λόντον Σκουλ οφ Ικονόμικς, δηλώνει "τελείως υπέρ ενός τέτοιου προγράμματος", όμως θεωρεί κι αυτός ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν "παραμένουν αρκετά περιορισμένα".
Εξάλλου, υπογραμμίζει, "θα πάρει χρόνο να υλοποιηθούν τόσα προγράμματα", πράγμα που μειώνει την άμεση επίδραση του πακέτου στην ανάπτυξη.
Ικανοποίηση Μόντι για το αποτέλεσμα της Συνόδου
Ο πρωθπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε το πρωί της Παρασκευής πως είναι "ικανοποιημένος" από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε "πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ".
Σύμφωνα με τον Μόντι, "η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή": τόσο για το "περιεχόμενο" της συμφωνίας όσο και επειδή "ενίσχυσε τη διαδικασία" μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν "μια πολύ δύσκολη στιγμή".
"Υπήρξαν λίγες εντάσεις, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο", δήλωσε.
"Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία", εξήγησε.
Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε "ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης", συνέχισε.
Ο Μόντι ανέφερε ένα μέτρο που επιδιώκει η Ισπανία, "την απ' ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών".
"Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, έπειτα από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποιήσης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας" όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.
Ολάντ: "Απαραίτητη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση"
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε από τις Βρυξέλες ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως ανέφερε ο Ολάντ τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών.
Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ από την πλευρά της η Ιταλία θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.
news247