Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πολυθρόνα για τρεις

Σαν αυτοκράτορας χωρίς... στέμ­μα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός πλέον Αντώνης Σαμαράς, αφού για να δια­βεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου χρειάστηκε να κάνει πολλές και διαδο­χικές υπαναχωρήσεις και διορθώσεις από το αρχικό του πρόγραμμα.
Η αλήθεια είναι ότι την πρωθυπουρ­γία του ο Σαμαράς δεν τη φανταζόταν ακριβώς έτσι. Δεν φανταζόταν κυρίως ότι θα μοιραζόταν την πολυθρόνα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώ­τη Κουβέλη. Αλλά τα πράγματα ήρθαν έτσι που έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και εγένετο η κυβέρνηση συνεργασί­ας, την οποία στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ με τη συνδρομή τεχνοκρα­τών από διάφορους χώρους.

Παρ’ όλα, αυτά μιλώντας στους στε­νούς του συνεργάτες, ο νέος πρωθυ­πουργός υποστηρίζει ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε η κυβέρνησή του να κυβερνήσει σε βάθος χρόνου.
Όπως λένε συνεργάτες του: «Είναι έτοιμος να πάρει δύσκολες και επώ­δυνες αποφάσεις, ενώ δεν θα διστά­σει να στενοχωρήσει ανθρώπους που τον στήριξαν και τον βοήθησαν να φτάσει στη νίκη. Και ο ίδιος έχει κα­ταλάβει ότι η λογική της ισορροπίας θα πρέπει να τελειώνει εάν θέλει να καταγραφεί ως ο άνθρωπος που ανέλαβε τη χώρα την πιο δύσκολη στιγμή και τα κατάφερε».
Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι τη λογική αυτή δεν την ακολούθησε το βράδυ των εκλο­γών, όταν, κάνοντας δηλώσεις στα αγ­γλικά και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους, ξέχασε να αναφερθεί στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευ­σης. Οι συνεργάτες του έσπευσαν να τον καλύψουν λέγοντας ότι δεν ήθελε να προκαλέσει από την πρώτη στιγμή τους εταίρους μας και γι’ αυτό δεν ανέ­φερε τίποτε!

to pontiki