Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

«Δεν είχα διανοηθεί ποτέ,ότι θα βρισκόμουν στην Βουλή των Ελλήνων και θα κατέθετα επίκαιρη ερώτηση που θα αφορούσε , Προεδρικό Διάταγμα της κατοχικής κυβέρνησης «Τσολάκογλου»



Συζητήθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης, αναφορικά με τον καταλογισμό δαπανών που έχει επιβληθεί σε βάρος του Δημάρχου Τήλου κου Τάσου Αλιφέρη και  των Δημοτικών Συμβούλων του,  με πράξη του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης.
Στο περιεχόμενο και την ουσία της ερώτησης, απάντησε ο υφυπουργός οικονομικών κος Κουσελάς, ο οποίος μεταξύ των άλλων δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να τροποποιηθεί το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα της κατοχικής περιόδου.
Όπως τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κος Νίκος Ζωίδης από τις 2 Μαίου 2011 το δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος της Τήλου, ζουν υπό το ιδιότυπο καθεστώς, «γερμανικής κατοχής».
«Δεν είχα διανοηθεί ποτέ, σημείωσε ο κ. Ζωίδης, ότι θα βρισκόμουν στην Βουλή των Ελλήνων και θα κατέθετα επίκαιρη ερώτηση που θα αφορούσε , Προεδρικό Διάταγμα της κατοχικής κυβέρνησης «Τσολάκογλου» με το οποίο επιτρέπεται σε ένα μονοπρόσωπο μη δικαστικό όργανο, να αποφαίνεται για την τιμή και την περιουσία, αιρετών οργάνων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα στην αναστολή της όποιας απόφασης.»

Δεν μπορώ να διανοηθώ – τόνισε στην δευτερολογία του ο κος Νίκος Ζωίδης, να λέμε σήμερα εδώ με τόση ευκολία, «ας κάνουν προσφυγή κι ας ζητήσουν αναστολή» σε αυτή την χρονική συγκυρία, όταν και τα οικονομικών των αιρετών και της χώρας μας, είναι σε αυτή την κατάσταση.
Γνωρίζετε κύριε υπουργέ, ότι αυτές οι διαδικασίες, είναι και χρονοβόρες και ψυχοφθόρες και οικονομικά επώδυνες. Θα περίμενα λοιπόν ότι σήμερα, με δεδομένο ότι και το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και η επίκληση του κατοχικού νόμου δεν νομιμοποιεί ηθικά τουλάχιστον την επιβολή μέτρων και η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που έχει εξουθενώσει τον κόσμο μεταξύ των οποίων και τους αιρετούς ενός ακριτικού νησιού, θα περίμενα ότι θα ήταν υποχρέωση της πολιτείας, η επίλυση του προβλήματος καθοιονδήποτε τρόπο έστω και νομοθετικό, διότι αλλιώς, οδηγούμε θα μπορούσα να πως σε καταστάσεις απελπισίας, ανθρώπους που δεν είχαν άλλη φιλοδοξία και αφορά όχι μόνο τον δήμαρχο αλλά τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι απλά συνηγόρησαν για να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, στο ακριτικό νησί.
Ξέρετε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Θα ψάχνουμε να βρούμε δημοτικούς συμβούλους για να στελεχώσουν τα δημοτικά συμβούλια και δεν θα βρίσκουμε.
Πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση πλέον – κατέληξε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό κο Κουσελά ο κος Νίκος Ζωίδης, να τηρήσουμε και το νόμο και την πολιτική ηθική.»
Ο υφυπουργός Οικονομικών κος Δημήτριος Κουσελάς, που απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου κου Νίκου Ζωίδη, εκ μέρους του υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της όλης υπόθεσης, από το 2005 μετά την εντολή που δόθηκε έπειτα από καταγγελία, για την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου έως την πορισματική έκθεση που κατατέθηκε.
«Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια -σημείωσε ο υφυπουργός- να δοθεί λύση στο θέμα εντός των υφιστάμενων νομικών ορίων. Από κει και πέρα, υπάρχει το ζήτημα με το νομοθετικό διάταγμα του 1942 το οποίο πράγματι παρέχει υπερεξουσίες στους ελεγκτές.
Αυτό κι αν ακόμα το καταργούσαμε, θα έπρεπε να αλλάξουμε και άλλα δύο νομοθετικά διατάγματα του 1980 και του 1981 αντίστοιχα.
Είναι γεγονός ότι δίνουν υπερβολικές εξουσίες στους ελεγκτές όλα αυτά και στον έλεγχο και στην καταβολή ποινών.
Σε ότι αφορά το τελευταίο οφείλω να σημειώσω ότι η τροποποίηση είναι αναγκαία για να υπάρξει ένα πιο δίκαιο σύστημα. Δεσμεύομαι ότι θα αναλάβω τέτοια πρωτοβουλία» κατέληξε ο υφυπουργός.»
verena.gr