Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ε.Ε.: Αναθεώρηση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος χρηστών, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αναθεώρηση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων που ίσχυαν από το 1995 έως σήμερα.
Σαφέστατα πολλά έχουν αλλάξει από τα μέσα της δεκαετίας του ’95 στην τεχνολογία του διαδικτύου που να επιβάλλουν μία τέτοια αναθεώρηση. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ωστόσο, είναι το λεγόμενο διαδίκτυο “2,0″, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,οι υπηρεσίες προσδιορισμού του στίγματος και τα “ευφυή” κινητά τηλέφωνα, τα οποία δεν υπήρχαν όταν δημιουργήθηκε η οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

“Κάθε πολίτης έχει ευθύνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων του”, τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Axel Voss, ο οποίος είναι εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της οδηγίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει μόνο ο καταναλωτής  και συνεχίζει
“Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στο ίντερνετ, πρέπει να δώσουμε στον καταναλωτή να καταλάβει καλύτερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και να προστατεύει καλύτερα τα προσωπικά δεδομένα του. Η καλύτερη προστασία είναι πάντοτε η αυτοπροστασία, όμως συχνά σκορπίζουμε τα ψηφιακά μας “αποτυπώματα” σε όλο τον κυβερνοχώρο.”
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 75% των προσωπικών δεδομένων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αφορούν σε οικονομικά στοιχεία, το 74% σε ιατρικά και το 73% αφορά σε αριθμούς δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων κ.λπ.
LTCnews