Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Μετά το Μεσοπρόθεσμο... έρχεται ο νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα «Νέα» να ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία παραμένει στη θέση της μετά τον σημερινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο καινούργιος νόμος – πλαίσιο για τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που φέρνει μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση και την χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αναμένεται να επισύρει πλήθος αντιδράσεων.
Όσον αφορά τη διοίκηση των ιδρυμάτων, θεσπίζεται το Συμβούλιο Διοίκησης στο οποίο θα συμμετέχουν και εξωτερικά μέλη, ενώ ο πρύτανης θα επιλέγεται με διεθνή διαγωνισμό κι όχι με εκλογές. Αρκετοί πανεπιστημιακοί πάντως θεωρούν πλήγμα στην διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων τα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας το Συμβούλιο δεν θα αποτελεί όργανο εκτός πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, τα μέλη του Συμβουλίου, που θα είναι από 9 έως 15 ανάλογα με το μέγεθος του ιδρύματος, θα προέρχονται τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και εκτός αυτής και θα επιλέγουν τον πρύτανη διά ψηφοφορίας έπειτα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πρύτανης ενός πανεπιστημίου στο μέλλον δεν θα είναι απαραίτητο να προέρχεται από το ίδρυμα.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, αυτή, σύμφωνα με το νόμο πλαίσιο, θα συνδέεται με την αξιολόγησή τους. Η χρηματοδότηση από το κράτος θα γίνεται επί τη βάσει προγραμματικών συμφωνιών. Ο νόμος, κατά τις πληροφορίες, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση, προκειμένου η Πολιτεία να τους παραχωρήσει πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, ανάμεσα στην οποία και η μισθοδοσία του προσωπικού. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει και διαφοροποιημένες αμοιβές καθηγητών, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθούν και κριτήρια αξιολόγησης για τους φοιτητές, όπως οι επιδόσεις, το πόσοι ολοκληρώνουν τις σπουδές εντός του προβλεπόμενου χρόνου, πόσο σύντομα βρίσκουν εργασία οι απόφοιτοι σε τομείς της ειδικότητάς τους κλπ.
Βασική ακαδημαϊκή μονάδα θα είναι η σχολή. Η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται σε σχολές και η κατανομή τους στα επιμέρους προγράμματα σπουδών θα γίνεται έπειτα από το τέλος του πρώτου ακαδημαϊκού έτους, ανάλογα με την επίδοση και τις προτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τα «Νέα», ανάμεσα σε άλλα αλλαγές θα υπάρξουν αναφορικά με τις εξετάσεις. Επίσης θα θεσπιστεί το ψηφιακό σύγγραμμα αλλά και η Κάρτα του Φοιτητή, θα καταργηθεί η βαθμίδα του λέκτορα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής και αλλοδαπών ως μελών ΔΕΠ.
TVXS.GR