Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

"Γαλάζιες Σημαίες" 2014: Δεύτερη παγκοσμίως, ξανά, η Ελλάδα με 408 ακτές

Σταθερά δεύτερη, παγκοσμίως, η χώρα μας και το 2014, ως προς τον αριθμό των ακτών που βραβεύθηκαν με “Γαλάζιες Σημαίες”, με 408 ακτές και 10 μαρίνες. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας και η Ελλάδα…


…κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 51 χώρες με τις ακτές της να διακρίνονται μεταξύ 3.372 ακτών και 650 μαρινών σε όλο τον κόσμο.
Φέτος, μάλιστα, ξεπεράσαμε ξανά το επίπεδο των 400 βραβευμένων ακτών, για πρώτη φορά μετά το 2010 και με 15 περισσότερες ακτές από πέρυσι.
Η παρουσίαση των “Γαλάζιων Σημαιών” έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, καθώς το Λασήθι είναι ο Νομός με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές του, πανελλαδικά.
Όπως έχουμε σχολιάσει και παλαιότερα, είναι αρκετά εύκολο για την Ελλάδα να έχει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ακτών με “Γαλάζιες Σημαίες”, ικανό να της χαρίσει ακόμα και την πρωτιά, από την κυρίαρχο Ισπανία.
Ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων, από εξοργιστικά απλές αμέλειες μέχρι άλλα προβλήματα, δεν έχουν επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση αυτού του δυναμικού. Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 2008, η Ελλάδα είχε 430 ακτές με Γαλάζιες σημαίες.
Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών.
Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)
Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” από το 1992.

Tourism Lobby