Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μαρία Καμμά Αλιφέρη: «Μοναδικός μας αντίπαλος ο κακός μας εαυτός»

Να μπορέσει κάποια στιγμή η Τήλος να γίνει μια κοινωνία από ενεργούς ανθρώπους. Πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες και όχι να ζητιανεύουμε, αλλά να απαιτούμε τα δικαιώματά μας. Παιδεία, υγεία και μεταφορές

«Μου λένε, δεν έχετε αντίπαλο. Εγώ λέω, έχουμε. Τον κακό μας εαυτό. Αυτός είναι ο μοναδικός αντίπαλός μας.
Δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συνοδοιπόροι, άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν, που αγαπάνε τον τόπο τους όπως είμαστε εμείς εδώ», μου απάντησε η δήμαρχος της Τήλου και μοναδική υποψήφια του νησιού στις φετινές εκλογές, Μαρία Καμμά Αλιφέρη, με το συνδυασμό «Τήλος 21ος αιώνας -Νέα Πορεία».

Γέννημα-θρέμμα της Τήλου η 44xρoνη δήμαρχος, που ανέλαβε το 2012, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο τού επί 30 χρόνια δήμαρχου και κουνιάδου της Τάσου Αλιφέρη και το όνειρό της είναι «κάποια στιγμή να μην ακούς τίποτα άλλο παρά φωνές παιδιών».

Σαν ακριτικό μικρονήσι η Τήλος, με περίπου 1.000 μόνιμους κατοίκους, έχει δύο βασικά προβλήματα: συγκοινωνία και υγεία. Οσον αφορά στο κομμάτι της υγείας η κ. Καμμά καταγγέλλει ότι η διευθύντρια του Περιφερειακού Ιατρείου δεν βρίσκεται στο νησί, παρ' ότι «εξακολουθεί να πληρώνεται». Στο ιατρείο υπάρχουν άλλες δύο οργανικές θέσεις, προσθέτει: «Μια θέση γενικής ιατρικής που κάλυπτε ο Τάσος ο Αλιφέρης και δεν έχει καλυφθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια και μια αγροτικού γιατρού, που δεν έχει καλυφθεί τα τελευταία 30 χρόνια». «Εχω δει ανθρώπους να ξεψυχάνε αβοήθητοι στο Αιγαίο και η πολιτεία κωφεύει», σημειώνει. Το νησί σήμερα καλύπτει μόνο ένας γιατρός γενικής ιατρικής, που όπως αναφέρει η δήμαρχος δεν έχει εργαστεί σε νοσοκομείο, αλλά σε δημοτικά ιατρεία και δεν κατέχει οργανική θέση στην Τήλο.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Η ίδια έχει καταθέσει πρόταση, που έχει κοινοποιήσει και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια, ο οποίος τυγχάνει να είναι επίτιμος δημότης Τήλου, και είναι η εξής: Πρόσληψη γιατρού γενικής ιατρικής στο νησί, που να έχει ειδικότητα, να του καλύπτουν το ενοίκιο και να αμείβεται με 30.000 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα προτείνει την πρόσληψη ενός ανθρώπου που θα χειρίζεται τα μηχανήματα τηλεϊατρικής, τα οποία έχει αγοράσει ο δήμος αλλά μένουν στις ντουλάπες. Με αυτό τον τρόπο, εξηγεί, λύνεται το πρόβλημα, ενώ απαιτείται το ένα τρίτο του κόστους των αεροδιακομιδών.

Το πλοίο μας

Οσον αφορά το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η Τήλος είναι το μοναδικό νησί που έχει το δικό του πλοίο, καθώς ο δήμος είναι συνιδιοκτήτης του Sea Star, το οποίο και συνδέει καθημερινά το νησί με τη Ρόδο από το 2000. Εχει χωρητικότητα 225 ατόμων και όπως αναφέρει η δήμαρχος, είναι «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο του νησιού. Εσπασε την απομόνωση της Τήλου και από τότε άρχισε η ανάπτυξη».


Το πλοίο αυτό, προσθέτει, «είναι και το ασθενοφόρο μας». «Οταν λοιπόν σε 50 λεπτά έχεις τη δυνατότητα να βρίσκεσαι στο νοσοκομείο της Ρόδου, τι να περιμένω εγώ τα ελικόπτερα και τα πλωτά του Λιμενικού;» συνεχίζει. Οι κάτοικοι τις ημέρες που δεν υπάρχει το επιδοτούμενο δρομολόγιο, οπότε και δεν πληρώνουν εισιτήριο, πληρώνουν 14 ευρώ για τη μετάβασή τους στη Ρόδο, σχεδόν τα μισά από τα άλλα δύο πλοία που περνούν από το νησί. «Εμείς δεν φτιάξαμε τη ναυτική εταιρεία για να γίνουμε εφοπλιστές. Εμείς αναγκαστήκαμε. Αφού δεν μας φτιάχνετε εσείς δρόμους, φτιάξαμε εμείς το δικό μας» σημειώνει και προσθέτει πως αποτελεί μια βιώσιμη επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να αποφέρει οικονομικό κέρδος.

Περνώντας στο κομμάτι των εκλογών, τη ρωτώ πώς και δεν προέκυψε αντίπαλος συνδυασμός και αν έχει κάνει κάποια προεκλογική συγκέντρωση, αν και μοναδική υποψήφια. «Εμείς δεν κάνουμε συγκέντρωση. Γιατί να κάνω;», μου απαντά. «Εξάλλου εγώ έχω πολιτική συγκέντρωση κάθε μέρα. Οποιος θέλει έρχεται στο δήμο, και ό,τι θέλει να μάθει του το λέω».

Συζητήσεις για άλλο συνδυασμό ωστόσο υπήρξαν, αναφέρει, αλλά δεν κατάφερε να συγκροτηθεί. Αλλωστε, όπως σημειώνει, «ο δήμος της Τήλου είναι ένας πολύ δύσκολος δήμος, με πολλά προβλήματα», στον οποίο όμως «έγινε καλή δουλειά» και «ο κόσμος βλέπει πως παλεύουμε».

Ο «Καλλικράτης»

Οσο για το αν έχει επηρεαστεί ο δήμος από τον «Καλλικράτη», απαντά: «Καμιά μεταβολή. Μας επηρεάζει όμως όσον αφορά αυτά που θέλει ο "Καλλικράτης", που έχει τη φιλοσοφία δήμος-κυβερνείο. Εμείς δεν δεχτήκαμε κάποιες αρμοδιότητες. Εγώ το δήλωσα σε όλους ότι αρμοδιότητες πολεοδομικές κ.τ.λ. με 5-10 υπαλλήλους δεν υπάρχει περίπτωση. Χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και πόροι. Εγώ δυόμισι χρόνια παίρνω μηδενικούς ΚΑΠ. Δεν παίρνω ένα ευρώ τακτική επιχορήγηση, γιατί με τους δανεισμούς που έχουν κάνει οι δήμοι όλα αυτά τα χρόνια και με τις περικοπές των ΚΑΠ που έχουν φτάσει στο 60%, τα χρήματα που μας δίνουν δεν φτάνουν ούτε για τα τοκοχρεολύσια».

Ο δήμος της Τήλου, τονίζει άλλωστε, είναι «ο κοκκινότερος δήμος. Ολοι εμείς όμως είμαστε υπερήφανοι που είναι ο πιο κόκκινος δήμος, γιατί έγιναν έργα, εφαρμόστηκαν πολιτικές με ρίσκο και η Τήλος έγινε η Τήλος του σήμερα και όχι του χθες».

Το όραμά της; «Να μπορέσει κάποια στιγμή η Τήλος να γίνει μια κοινωνία από ενεργούς ανθρώπους. Πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες και όχι να ζητιανεύουμε, αλλά να απαιτούμε τα δικαιώματά μας. Παιδεία, υγεία και μεταφορές. Αυτά θέλουμε. Τα άλλα αφήστε τα σε εμάς. Και τους επενδυτές μπορούμε να βρούμε και να προσελκύσουμε. Και ήδη έχω βρει τρόπους. Σιγά μην καθόμαστε να περιμένουμε αυτούς. Τίποτα άλλο δεν θέλουμε, διαφορετικά θα αυτομολήσουμε. Κόκκινη κορδέλα θα βάλουμε γύρω γύρω στο νησί. Και όταν λοιπόν η Τήλος φτάσει στο σημείο να έχει 2.000-3.000 κατοίκους, θα μπορέσουν εύκολα να μας θεωρήσουν αμελητέα ποσότητα;»

enet.gr