Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Fortune: Επιτέλους κάποια καλά νέα για την Ελλάδα

Σημαίες ΕΕ Ελλάδα ΓερμανίαΜπορεί οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα να συνεχίζονται, όμως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από ότι υπολογιζόταν.

Η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτή η είδηση...
...«αγοράζει» στην Αθήνα λίγο χώρο να αναπνεύσει, την ώρα που προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη να χαλαρώσουν τους όρους για το «ξεκλείδωμα» των υπόλοιπων 7,2 δισεκατομμυρίων του προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον τερματισμό της διαμάχης για το πακέτο διάσωσης. Η λίστα των προτεινόμενων εναλλακτικών μεταρρυθμίσεων που απεστάλη από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα είναι ακόμα υπό συζήτηση και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης την μελετούν με σκεπτικισμό.

Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε κάποια –σπάνια- ενθαρρυντικά μηνύματα από το εσωτερικό της χώρας της Πέμπτη, αφού τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία προχωράει με ρυθμό καλύτερο του αναμενόμενου. Η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο αυξήθηκε έως και 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, την ώρα που αναμένονταν υποχώρηση 2,1%.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 25,7% από το 25,9% τον Ιανουάριο. Την κούρσα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας οδηγεί ο τουρισμός, καθώς οι αφίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, διαμορφούμενες στις 810.000.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία συνέπεσαν με την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Γερμανίας. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% τον Φεβρουάριο, μετά από πτώση 0,4% τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης δείχνουν πτώση 1,3% σε ετήσια βάση.



Πηγή: fortune.com