Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Το ραδιόφωνο αλλάζει

Το ραδιόφωνο αλλάζει: Τι εννοείς Νορβηγία;Ο Υπουργός Πολιτισμού της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι σε δύο χρόνια από τώρα, δηλαδή το 2017, θα πατήσει ένα ωραιότατο off στα FM και θα καλώς ορίσει την ψηφιακή ραδιοφωνία.


Οι βόρειοι πάνε να κάνουν την αλλαγή, και να μετατρέψουν το παλιό και κλασσικό ραδιόφωνο σε ψηφιακό.

Η όλη διαδικασία θα επιτευχθεί μέσω του Digital Audio Broadcasting (DAB), όπου ήδη φιλοξενούνται 22 εθνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στη Νορβηγία, ενώ μόλις 5 συνεχίζουν με τον παλιό καλό τρόπο, δηλαδή να εκπέμπουν μέσω των FM.

"Η μισή χώρα ήδη ακούει με αυτόν τον τρόπο", είπε ο Υπουργός Πολιτισμού, Θόρνχιλντ Γίντβι, συμπληρώνοντας πως οι ακροατές θα έχουν ευκαιρία να απολαύσουν καλύτερης ποιότητας ήχο και θα τους προσφέρεται μια μεγάλη ποικιλία σταθμών.

Υπηρεσίες υποστηρίζουν πως αυτή η αλλαγή θα έχει και οικονομικό όφελος καθώς το κόστος της διαδικτυακής μετάδοσης θα διασώσει 25 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη σελίδα Radio.no, οι συμβατικοί σταθμοί δεν θα καταργηθούν όλοι μαζί ταυτόχρονα, αλλά σταδιακά και ανά περιοχή.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ενώ εμείς θα λέγαμε πως βρεθήκαμε απροετοίμαστοι με αυτήν την είδηση, ο νορβηγικός λαός, ήδη πάει να το συνηθίσει, καθώς το 56% των ακροατών δηλώνει πως προτιμά το ψηφιακό ραδιόφωνο.

Αν είναι για καλό, ας έρθει και από τα μέρη μας!


pathfinder