Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Το Grexit θα κοστίσει περισσότερο στη Γερμανία απ΄ ότι η συνέχιση της παροχής βοήθειας

Υπό τον τίτλο:«Ένα Grexit θα ταπείνωνε τη Γερμανία στην Ευρώπη», η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης  θα αναγκαστούν να επισπεύσουν την ενοποίησή τους παίρνοντας δραστικά μέτρα, που δεν θα ήταν αρεστά στο Βερολίνο.

Η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ένα Grexit είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης καθώς θα αποτελέσει ένα μήνυμα ότι ισχύουν οι κοινοί κανόνες, επισημαίνοντας ότι, παρά τα όσα υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, «τελικά ενδέχεται να συμβεί το αντίθετο. Ένα Grexit ίσως να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ», καθώς μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο στη Γερμανία απ΄ ό,τι η συνέχιση της παροχής βοήθειας, σημειώνει η Die Welt.

Βάσει του δημοσιεύματος αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει άμεσα ένα μήνυμα ότι κινείται προς την εμβάθυνση της νομισματικής της ένωσης για να αποφευχθούν εικασίες περί μιας νέας διάσπασης της ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μπορεί για την ώρα να θεωρούν πως οι συνέπειες ενός Grexit είναι ελεγχόμενες, ωστόσο μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε προηγούμενο, που σημαίνει πως αν στο μέλλον ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει προβλήματα, τότε η έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα μοιάζει πλέον τόσο αδιανόητη. Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα μπορούν να εικάζουν περί κατάρρευσης της ευρωζώνης. «Αυτός είναι και ο φόβος», εξηγεί η Die Welt.


analitis.gr