Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Financial Times: Το δράμα της ανεργίας και η αδυναμία της ΕΚΤ

Την αδυναμία της ευρωπαϊκής ελίτ να αντιμετωπίσει την έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύει σχόλιο της εφημερίδας Financial Times (FT) με αφορμή τα δραματικά στοιχεία της υποαπασχόλησης στην περιοχή και το ελληνικό ρεκόρ.


Παρά την εκτεταμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αναχαιτίσει τις πιέσεις της ύφεσης με το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», δηλ. «εκτύπωσης» χρήματος, η ανεργία παραμένει αδάμαστος παράγοντας οδύνης και αστάθειας στην περιοχή, αναδεικνύοντας την αδυναμία εξεύρεσης εναλλακτικών στις κλειστές συνεδριάσεις των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης.

«Περίπου ¾ των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα υποαπασχολούνται», σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας τη δραματική κατάσταση στον τομέα της εργασίας κυρίως σε περιοχές της Ευρώπης που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση.

«Λίγο περισσότεροι από το 72% των ημιαπασχολούμενων στην Ελλάδα ανέφεραν το 2014 ότι εργάστηκαν λιγότερες ώρες από αυτές που θα επιθυμούσαν… Στην Κύπρο και την Ισπανία οι αριθμοί αυτοί ήταν 66 και 57% αντίστοιχα... Στην Ε.Ε. περισσότερο από το ένα πέμπτο των ημιαπασχολούμενων, δηλ. 9,8 εκ. άνθρωποι, ήταν υποαπασχολούμενοι. Και πάνω από τα 2/3 αυτών ήταν γυναίκες».

Το σημαντικό από αυτά τα στοιχεία της Eurostat είναι οι προεκτάσεις για την πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης, αναφέρουν οι FT, η οποία θα πρέπει να «ζυγίσει το μέγεθος της οικονομικής αδράνειας -ή του ανεκμετάλλευτου δυναμικού- στην αγορά εργασίας όταν θα αποφασίζει πόση στήριξη θα παράσχει στην οικονομία της περιοχής».

Πάντως, η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ομολογεί πως ακόμα και με το πρόγραμμα «εκτύπωσης» 1,1 τρισ. ευρώ που έχει ξεκινήσει να μοιράζει απλόχερα ο Μάριο Ντράγκι η ανεργία στην ευρωζώνη θα παραμείνει κοντά στο 10%, από 11,5% που είναι από τώρα, όπως σημείωνε παλιότερο δημοσίευμα των FT (24/3).

Αμφιβολίες

Ακόμα και οι ίδιοι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αμφιβάλλουν. Ένας στους 10 εργαζομένους στην ευρωζώνη θα παραμείνει άνεργος, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης», αγοράς ομολόγων, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην κλονισμένη οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ.

Στην έκθεσή τους εκτιμούν πως η ανεργία θα παραμείνει ψηλά. Η οικονομετρική μελέτη κάνει λόγο για ανεργία 9,9%, έως το τέλος του 2017 –χρονικό σημείο το οποίο η ίδια η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανάκαμψη στην περιοχή. Αλλά υπάρχουν ερωτηματικά, λένε οι FT, σχετικά με το κατά πόσο η ανάκαμψη θα είναι προς όφελος αυτών που πλήττονται πραγματικά περισσότερο από τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, σχεδόν στασιμότητας.

Η έκθεση κοινοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, αλλά δεν είδε το φως της δημοσιότητας μέσα στη σκόνη… του «ελληνικού δράματος». Τα στοιχεία δείχνουν ότι  οι διαφορές στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών στην ευρωζώνη θα παραμείνουν για καιρό, όταν για παράδειγμα στην Ισπανία και στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων κάτω των 25 ετών που δεν έχουν δουλειά κυμαίνεται μεταξύ 50%-60%.


enikos.gr