Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πλαστά πτυχία στη Ρόδο

Δύο πλαστά πτυχία βρέθηκε να έχει καταθέσει τμηματάρχης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χρημάτισε και επίτροπος της υπηρεσίας. Ένα από ίδρυμα ισότιμο με ΤΕΙ και ένα από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Όταν άρχισαν οι έλεγχοι της εγκυρότητας των τίτλων, ο επίτροπος βγήκε στη σύνταξη.

Δύο πλαστά πτυχία βρέθηκε να έχει καταθέσει τμηματάρχης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χρημάτισε και επίτροπος της υπηρεσίας. Ένα από ίδρυμα ισότιμο με ΤΕΙ και ένα από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Όταν άρχισαν οι έλεγχοι της εγκυρότητας των τίτλων, ο επίτροπος βγήκε στη σύνταξη.

Η επιδημία των πλαστών τίτλων σπουδών «άγγιξε» ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Ενας τμηματάρχης του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρέθηκε να έχει δύο πλαστούς τίτλους σπουδών, έναν από ίδρυμα ισότιμο με ΤΕΙ (σχολή εμποροπλοιάρχων) και έναν από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Οταν ο εργοδότης του πληροφορήθηκε τα γεγονότα, στο πλαίσιο οριζοντίων ελέγχων στη δημόσια διοίκηση, ο υπάλληλος είχε ήδη βγει στη σύνταξη.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν ανήκε στους δικαστικούς λειτουργούς του συνεδρίου, αλλά δήλωνε «οικονομολόγος».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για υπάλληλο που εισήλθε ως διοικητικό προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το 1987 στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πήρε σύνταξη στις 14 Απριλίου του 2014. Υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως επίτροπος του συνεδρίου στον Δήμο Αθηναίων. Διετέλεσε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος με την ΠΑΣΚΕ και συμμετείχε στο 7μελές υπηρεσιακό συμβούλιο της υπηρεσίας του κρίνοντας την υπηρεσιακή εξέλιξη συναδέλφων του. Στη συνέχεια με τις υπ’ αριθμόν 236/2011 και 3/2012 αποφάσεις του 5μελούς και του 7μελούς υπηρεσιακού συμβουλίου τοποθετήθηκε επίτροπος του Νομού Δωδεκανήσου με μετάταξη σε οργανική θέση που είχε μείνει επί μακρό διάστημα κενή λόγω αιφνίδιου θανάτου του προηγούμενου επιτρόπου.

Με την έναρξη των οριζόντιων ελέγχων για την εγκυρότητα των τίτλων σπουδών και ενώ υπήρχε σχετική φημολογία στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο υπάλληλος εξεδήλωσε την επιθυμία να συνταξιοδοτηθεί, και το έκανε έχοντας συμπληρώσει 27 χρόνια υπηρεσίας και ενώ ήταν μόλις 53 ετών.

Με διάταξη που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να διορισθεί αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος δικαιολογητικών που συνοδεύουν τον διορισμό του, οποιαδήποτε παραίτηση από τη δημοσίευση του νόμου πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση για τον έλεγχο εγκυρότητας των δικαιολογητικών, και εφόσον έχει παραιτηθεί από 30/6/2013 και μετά είναι ανακλητέες οι πράξεις που συνδέονται με τους επίμαχους τίτλους σπουδών. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ανακλητέες οι πράξεις τοποθέτησης του υπαλλήλου ως τμηματάρχη και επιτρόπου, που είχαν ως προϋπόθεση τους συγκεκριμένους τίτλους σπουδών.

Οι ίδιες διατάξεις επιβάλλουν την αποστολή των σχετικών ευρημάτων όσον αφορά τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών «αμελλητί» στην εισαγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον νέο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σε ομιλία του στη Βουλή διαβεβαιώσει τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλο, ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσων έχουν αποχωρήσει δεν επρόκειτο να θιγούν. Κάτι τέτοιο εξάλλου δεν προβλέπεται και από τον νόμο που ορίζει ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς του εγκαλούμενου για χρήση πλαστού πιστοποιητικού μπορεί να προσβληθεί μόνο στην περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.


Καθημερινή