Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Έρευνα: Η ζωή θέλει καλοπέραση

Καινούρια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL, έδειξε ότι οι άνθρωποι που αξιολογούν τη ζωή τους ως ευημερούσα, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης οκτώ ετών, από εκείνους που συγκεντρώνουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους.


Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου UCL, του Princeton και του Πανεπιστημίου Stony Brook, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Σε αυτήν συμμετείχαν 9.050 Άγγλοι πολίτες, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 χρόνια.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο στόχο είχε να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο κάθε άνθρωπος ελέγχει τη ζωή του, και πόσο αισθάνεται ότι αυτή έχει σκοπό και νόημα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν στο ερωτηματολόγιο και κατατάχθηκαν σε αντίστοιχα επίπεδα υποκειμενικής ευημερίας (πόσο ευημερούσα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι η ζωή του), από το υψηλότερο στο χαμηλότερο.


Έρωτας και χαμόγελο
Κατά τη διάρκεια των επόμενων οχτώ ετών και 6 μηνών, 29 τοις εκατό των ανθρώπων που ανήκαν στα χαμηλά επίπεδα ευημερίας είχε φύγει από τη ζωή, ενώ από την υψηλή κατηγορία υπήρξε απώλεια μόλις 9 τοις εκατό. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ζουν με ευημερία κερδίζουν δύο χρόνια επιπλέον ζωή.

Εντυπωσιακά, τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα της ηλικίας, του φύλου, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, τη σωματικής υγείας, της κατάθλιψης, του καπνίσματος, της σωματικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης αλκοόλ.

“Έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η ευτυχία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου”, δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Andrew Steptoe, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ενώ συνέχισε: “Αυτές οι αναλύσεις δείχνουν ότι η σημασία και η αίσθηση του σκοπού που έχουν οι άνθρωποι, σχετίζονται με την επιβίωσή τους”.


Χορός και διασκέδαση
“Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα υψηλότερα επίπεδα ευημερίας προκαλούν αναγκαστικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου, δεδομένου ότι η σχέση αυτή δεν μπορεί να είναι αιτιώδης. Αλλά τα ευρήματα εγείρουν μία ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι η αύξηση της ευημερίας θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της σωματικής υγείας”.

“Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί μηχανισμοί που δείχνουν ότι ευημερία και βελτίωση της υγείας συνδέονται. Για παράδειγμα, οι ορμονικές αλλαγές ή η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουμε αν η ευημερία συνδέεται και με το προσδόκιμο ζωής σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης στοιχεία, όπως η ηδονική ευημερία - το αίσθημα της χαράς, της λύπης, του θυμού, του άγχους ή του πόνου που υπάρχουν στη ζωή των ανθρώπων

Μελετώντας, μάλιστα, διεθνή δεδομένα της Gallup World Poll, για 260 χώρες, οι ερευνητές οδηγήθηκαν σε ακόμη ένα πόρισμα το οποίο αποκαλύπτει μία σχέση μεταξύ οικονομίας και ευημερίας.


Αγάπη και αγκαλιές
Για παράδειγμα, στις χώρες που αποτελούσαν την πρώην Σοβιετική Ένωση και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα επίπεδα ευημερίας και η ικανοποίηση από τη ζωή μειώνονταν καθώς η ηλικία των συμμετεχόντων μεγάλωνε. Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται στη Λατινική Αμερική και στις χώρες της Καραϊβικής.

Αντιθετως, στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα από τις παραπάνω, υπάρχει μεν μία κάμψη στην ευημερία των ατόμων ηλικίας 45 - 54 ετών, αυτή δε υποχωρεί και η αίσθηση ικανοποίησης των ατόμων άνω των 55 αυξάνεται ξανά.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα της μελέτης υπογραμμίζουν κάτι που όλοι ξέρουμε ενδόμυχα: όσο πιο καλά νιώθουμε, τόσο πιο καλά είμαστε. Και μπορεί να μην γνωρίζουμε ακριβώς το συστατικό το οποίο θα φέρει ευημερία στη ζωή μας, σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε για το καλύτερο. Η ζωή είναι μικρή για να μειωθεί και άλλο.

“Μια ζωή την έχουμε και αν δεν την γλεντήσουμε τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντήσουμε”, έχουμε τραγουδήσει πολλές φορές. Έτσι δεν είναι;

pathfinder