Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Χατζημάρκος: Απο όλα τα νησιά, μόνο η Τήλος δέχεται να γίνει υποδομή για να διαχειριζόμαστε αξιοπρεπώς τους ανθρώπους αυτούς για 72 ώρες

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "το Βήμα" αφού προσπαθεί να μας τονίσει τα πραγματικά γεγονότα αλλά και το πως αντιλαμβάνονται τα "πράγματα¨ οι τοπικοί ¨άρχοντες¨μας.
Διαβάστε και θα καταλάβετε:

Τραγικές οι συνθήκες στην Τήλο

Μόνο στην Τήλο, «τις τελευταίες τρεις ημέρες έφθασαν περισσότερα από 330 άτομα» εξηγεί η δήμαρχος του νησιού κυρία Μαρία Καμμά-Αλιφέρη. Αλλά στο νησί «δεν υπάρχει σκάφος του Λιμενικού. Είμαστε σε τρελή κατάσταση. Δυστυχώς η Εκκλησία εμμένει στην απόφασή της να μην παραχωρήσει ένα ακίνητο που κάποτε ήταν στρατόπεδο αλλά εγκαταλείφθηκε» λέει.
Το καλοκαίρι οι πρόσφυγες έμεναν στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, «τώρα τους πάμε στην αυλή ενός μοναστηριού. Νερό δεν υπάρχει, το κουβαλάμε με βυτίο. Έχει μόνο τουαλέτα, αλλά όχι ντους. Τα παιδιά τα παίρνουμε σπίτια μας και τα πλένουμε. Χθες είχαμε ένα βρέφος 23 ημερών. Υπάρχουν δύο δωμάτια όπου κοιμούνται τα μικρά παιδιά και οι υπόλοιποι στο ύπαιθρο με σλίπινγκ μπαγκ από την Υπατη Αρμοστεία. Εθελοντές μαγειρεύουν στα μεγάλα καζάνια που χρησιμοποιούμε στα πανηγύρια. Τηλεφώνησα σε έναν στρατηγό στη Ρόδο παρακαλώντας για σκηνές. Έλαβε έγκριση από το ΓΕΣ να μας στείλει μία 50 ατόμων – χθες βράδυ είχαμε 184. Ζητάμε έναν οργανωμένο χώρο, δυναμικότητας 100 ατόμων, στον οποίο θα ζουν για δύο-τρεις ημέρες αξιοπρεπώς, με κοντέινερ, τουαλέτες, ντους, γιατρό και νοσοκόμα» καταλήγει η κυρία Καμμά.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νότιου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο «απ’ όλα τα νησιά, μόνο η Τήλος δέχεται να γίνει υποδομή για να διαχειριζόμαστε αξιοπρεπώς τους ανθρώπους αυτούς για 72 ώρες. Οι υπόλοιποι αρνούνται, λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Δεσμεύθηκα όμως ότι όπου έχει περιουσία η Περιφέρεια, θα προχωρήσουμε. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στο Λιμενικό και στην Αστυνομία να κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να γίνεται ιατρικός έλεγχος. Είναι υποχρέωση προς τον λαό μας να διαχειριστούμε το θέμα υπεύθυνα».

Στόχος του κ. Χατζημάρκου είναι ως τα μέσα Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί ένας αξιοπρεπής χώρος σε ένα νησί. Δεν αποκαλύπτει όμως σε ποιο διότι, όπως σημειώνει, «θέλουμε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία χωρίς περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ήδη έχουμε».

Στη Σύμη μπουκάλια νερού αντί...τουαλέτας

Στη Σύμη, όταν πρωτοφθάνουν οι τουρίστες στο λιμάνι έρχονται αντιμέτωποι με τους πρόσφυγες να κρέμονται σαν τσαμπιά από το μπαλκόνι του αστυνομικού τμήματος και με τα άδεια μπουκάλια από νερό που χρησιμοποιούν για… τουαλέτα και στη συνέχεια στοιβάζουν στην εξωτερική σκάλα. Όπως πληροφορούμαστε, οι γυναίκες προσπαθούν να πιουν και να φάνε όσο το δυνατόν λιγότερο το τριήμερο που παραμένουν εκεί από τον φόβο μήπως χρειαστούν τουαλέτα.

«Τον τελευταίο χρόνο έφθασαν στη Σύμη 2.700 λαθρομετανάστες» τονίζει ο δήμαρχος κ. Λ. Παπακαλοδούκας. «Υπάρχει όμως μόνο ένα πλωτό του Λιμενικού χωρίς ραντάρ και συχνά με χαλασμένη μηχανή. Το καλοκαίρι ήρθαν 14.000 σκάφη αναψυχής και 500.000 τουρίστες. Οι οκτώ αστυνομικοί όμως δεν ασχολούνται με αυτούς αλλά με τους λαθρομετανάστες. Το χειρότερο είναι ότι το νησί έχει μόνο έναν γιατρό». Η Σύμη είναι από τα νησιά στα οποία οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία ενός χώρου πρώτης διεκπεραίωσης των προσφύγων. «Οι κάτοικοι φοβούνται ότι το προσωρινό κέντρο τριήμερης διαχείρισης θα γίνει μόνιμο» λέει ο δήμαρχος.

Οταν φθάνουν οι πρόσφυγες σε απόμερο σημείο της Σύμης, «πηγαίνει ο αγροφύλακας και τους παραλαμβάνει. Διασχίζουν ως και 20 χλμ. με τα πόδια, γυναίκες, παιδιά. Φανταστείτε να αναλάβει ο Αβραμόπουλος επίτροπος για τη Μετανάστευση τον Νοέμβριο και να κυκλοφορήσει η φωτογραφία με τα μπουκάλια με τα ούρα» καταλήγει ο κ. Παπακαλοδούκας.


ΤO ΒΗΜΑ