Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οι Έλληνες επενδύουν, αλλά όχι στην Ελλάδα

Κι όμως οι Έλληνες επενδύουν και μάλιστα πολλά δισεκατομμύρια, αλλά η χώρα δεν επωφελείται. Γιατί άραγε; Γιατί οι Έλληνες επενδυτές προτιμούν τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κίνα για να επενδύσουν και όχι την Ελλάδα.
Στην Αλβανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Euro2day, οι Έλληνες πέρυσι κατείχαν την πρώτη θέση των ξένων επενδυτών με 1,08 δις. ευρώ (εδώ να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα φέτος οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν στο 1 δις. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ελληνικές πρεσβείες στη Ρουμανία ιδρύθηκαν 323 νέες επιχειρήσεις από Έλληνες, ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν από τις 5.790 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν 1,68 δις. ευρώ, στη Βουλγαρία φέτος ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων των Ελλήνων ήταν 2.500.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της Invest Bulgaria (βουλγαρικής κρατικής υπηρεσίας για τις επενδύσεις), η Ελλάδα είναι δεύτερη σε άμεσες επενδύσεις στη χώρα, αφού σημαντικό μέρος των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων ελληνικών επιχειρήσεων προέρχεται κυρίως από το Λουξεμβούργο και την Κύπρο και από την Ολλανδία.

Συνολικά, όπως αναφέρει το Euro2day οι Έλληνες επιχειρήσεις επένδυσαν ή πρόκειται να επενδύσουν 9,5 δις. ευρώ στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κίνα.

Ειδικά στην τελευταία ναυπηγούνται πλοία αξίας 4,2 δις. ευρώ.

newsit.gr