Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Τσουνάμι προσφύγων "πνίγει" τα νησιά

«Χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης» έχει λάβει η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα κ. Γ. Τσαρμπόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» επισήμανε ότι «άνθρωποι κοιμούνται στα...
λιμάνια κατάχαμα ή στα μπαλκόνια των αστυνομικών τμημάτων, ενώ σε κρατητήρια που χωρούν 10-15 άτομα στριμώχνονται 70».

«Από την αρχή του 2014 ως τις 30 Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων εισήλθαν στην Ελλάδα παράτυπα από την Τουρκία  μέσω θαλάσσης έφτασε στους 29.894 που σημαίνει αύξηση 271% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι. Τον Οκτώβριο μέχρι στιγμής, οι αυξήσεις προσφύγων εμφανίζονται αυξημένες» λέει. Οι περισσότεροι είναι προσφυγές από τη Συρία.

Τα νησιά αδυνατούν να διαχειριστούν την αυξημένη ροη των τελευταίων μηνών. «Η διαπίστωση του προφίλ και των αναγκών των νεοαφιχθέντων πρέπει να γίνεται στα σημεία εισόδου. Τα μικρά νησιά δεν έχουν καμία υποδομή. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούσαν τις αυλές των σχολείων και των εκκλησιών. Το χειμώνα όμως τι θα γίνει με το κρύο και τη βροχή; Στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη υπάρχουν κέντρα κράτησης, αλλά είναι γεμάτα τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τη δυναμικότητα τους-στη Σάμο το κέντρο αντί για 240 άτομα κατέληξε να φιλοξένει 900» τονίζει ο κ. Τσαρμόπουλος.

enikos.gr