Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Γάλατα, γαργάλα τα

Σε όλα τα πράγματα στη ζωή παίρνουμε, συνήθως και σε γενικές γραμμές, αυτό που μας αξίζει. Συνεπώς, έχουμε τα media και τους πολιτικούς που ανταποκρίνονται και στο επίπεδο του λαού. Όσο, τέλος πάντων, μπορεί να βγει ένας μέσος όρος για μια χώρα που ο μισός της πληθυσμός μένει –από επιλογή κι όχι επειδή αναγκάζεται από τον καιρό ή τη γεωγραφία- σε ένα λεκανοπέδιο, και αφήνει την υπόλοιπη επικράτεια άδεια.
Γι αυτό, είναι απολύτως λογικό να συζητάμε για το γάλα και στους πόσους βαθμούς γίνεται η παστερίωση του και το εάν η λέξη φρέσκο είναι το ίδιο «δυνατή» με τη φράση «γάλα ημέρας», και όχι για τις άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Αυτό λένε τα δελτία των οχτώ, αυτό λένε οι βουλευτές στα πρωινά πάνελ, αυτό θα ακούσει ο πολίτης. Σιγά μη διαβάσει τις 225 σελίδες του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ξέρετε πως στις διατάξεις για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται μείωση των παραβόλων για όποιον αγοράζει από αυτό, μέσω των υποθηκοφυλακείων; Δηλαδή, πληρώνεις λιγότερα σε χαρτούρα όταν ψωνίζεις από το κράτος, αλλά δεν μπορείς να έχεις την ίδια αντιμετώπιση όταν θες να μεταβιβάσεις το σπίτι σου στο γιο σου.

Ξέρετε πως διακρίνονται τα κέρδη από επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο είναι μέτοχος σε φετινά και ...παλιά; Τα κέρδη της τελευταίας χρήσης πηγαίνουν στον τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό (μέσα σε 10 μέρες μάλιστα), ενώ τα μερίσματα από κέρδη προηγουμένων χρήσεων πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό με ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους».

Ξέρετε ότι το ΤΑΙΠΕΔ, πλέον, δεν υποχρεούται να αποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του, αλλά μπορεί να το κάνει με γνωμοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών; Ωραίος τρόπος να καλύψεις τα νώτα σου ενόψει παραχώρησης του Ελληνικού, δεν συμφωνείτε;

Ξέρετε πως τα φορολογικά σας στοιχεία μπορούν να δοθούν, πλέον, σε όποιον ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αρκεί αυτός να το αιτηθεί; Ποιο φορολογικό απόρρητο και συνταγματικότητα, ε;

Ξέρετε πως μειώνονται ακόμη και κατά 75% τα πρόστιμα για τη μη (ή για ανακριβή) έκδοση φορολογικών στοιχείων;

Ξέρετε πως με υπουργική απόφαση από το Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ορίζονται τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές όπου επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους; Δεν αργεί η ώρα που θα θεωρηθεί όλη η χώρα τουριστική περιοχή.

Ξέρετε πως τα πρατήρια άρτου και οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις αρτοποιίας, τα εργαστήρια ζύμης κ.λπ., πήραν ακόμη δύο χρόνια παράταση για να προσαρμοστούν με τον νόμο 3526 του 2007; Πέρασαν, ήδη, εφτά χρόνια, πάμε για τα εννιά και αυτά «εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα», όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο.

Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να βρει κάποιος στο πολυνομοσχέδιο. Αρκεί να προλάβει να το διαβάσει. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσεις να βγαίνεις στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αλλιώς γαργάλα τα τα γάλατα, αγαπητέ Dani.

protagon.gr