Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Στον ηλεκτρονικό λαβύρινθο των δηλώσεων φορολογούμενοι και λογιστές

Στο «λαβύρινθο» των φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται πλέον οι φορολογούμενοι και οι λογιστές. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε και ήδη έχουν υποβληθεί οι πρώτες δηλώσεις, ενώ η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 30 Ιουνίου. Από τις απαντήσεις που δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα πιο συχνά ερωτήματα των πολιτών για τη συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:


Φέτος θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά φορολογικές δηλώσεις ακόμη κι όσοι διαμένουν σε ... σκηνές. Θα πρέπει, δηλαδή, να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης και κλειδαρίθμους, για να υποβάλουν μέσω του Taxisnet ηλεκτρονικά δήλωση, ανεξάρτητα εάν είχαν ή όχι κάποιο εισόδημα το προηγούμενο έτος.
Με προκαταβολή φόρου 55% θα επιβαρυνθούν όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν για το 2013 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα ή ακίνητα.
Όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν εισοδήματα από ακίνητα θα πληρώσουν και φέτος συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3%.
Στην περίπτωση που έχουν αλλάξει τα στοιχεία που αφορούν στην οικογενειακή κατάσταση (γάμος, διαζύγιο) αλλά οι αλλαγές αυτές δεν αποτυπώνονται στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης, ο φορολογούμενος θα πρέπει, πριν από οποιαδήποτε διόρθωση πάνω στο έντυπο, να δηλώσει τις αλλαγές στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.

imerisia.gr