Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ρυθμίσεις ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι μονάδες αυτές των τραπεζών θα στελεχωθούν με εξειδικευμένα στελέχη, ώστε οι προτεινόμενες λύσεις να είναι αποδοτικές σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Καθώς οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις στην πράξη αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και τα δάνεια που ρυθμίζονταν «έσκαγαν» εκ νέου σε διάστημα 6 μηνών.


Οι τράπεζες, λοιπόν, προκειμένου να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, θα πρέπει αρχικά να «ξεκαθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους.
Δηλαδή οι διοικήσεις των τραπεζών θα προβούν σε διαχωρισμό των επιχειρηματικών δανείων, ανάλογα με ποια πληρώνονται με μικρή καθυστέρηση και ποια έχουν βγει στο «κόκκινο» και ταυτόχρονα θα ζητήσουν επικαιροποιημένα στοιχεία της εταιρείας, προκειμένου να ελέγξουν τις προοπτικές της.
Στις περιπτώσεις λοιπόν εκείνων των επιχειρήσεων, που από τα στοιχεία προκύπτει ότι πλήττονται από την κρίση στη χώρα μας, αλλά έχουν δυνατότητες ανάπτυξης, θα γίνεται πραγματική αναδιάρθρωση του δανείου, βάσει ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα καταρτίζεται από τα εξειδικευμένα στελέχη της τράπεζας σε συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρησης.
Αυτό σημαίνει ότι οι λύσεις που θα προτείνονται θα είναι στοχευμένες, ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις.
Θα προτείνεται για παράδειγμα η συγχώνευση ομοειδών επιχειρήσεων (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες), ή θα ζητείται από τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή να αναζητήσουν κάποιο στρατηγικό εταίρο (για παράδειγμα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα να ενταχθούν κάτω από ένα ισχυρό brand name που θα τους εξασφαλίσει πελατεία).
Σε κάθε περίπτωση στόχος της τράπεζας είναι να βρεθεί η βέλτιστη λύση, να υπερκεραστούν οι αδυναμίες και να γίνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις.
Στις περιπτώσεις αυτές η αναδιάρθρωση των δανείων πρέπει να συνδυάζεται και με νέο χρήμα το οποίο θα μπορούσε να βάλει η τράπεζα και να αποκτήσει μέρος των μετοχών της εταιρείας, ή ένα Private Equity Fund ή κάποια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο.
Για να βάλουν όμως νέο χρήμα είτε οι τράπεζες είτε κάποια Private Equity Funds, θα πρέπει να πιστεύουν στην επιτυχία του νέου επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας. Για το νέο χρήμα, η τράπεζα θα παίρνει μετοχές και σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε η τράπεζα θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχει επιβιώσει η επιχείρηση.
Επιπλέον, η τράπεζα θα μπορεί να μετοχοποιεί ένα παλιό δάνειο ή μέρος αυτού και έτσι η επιχείρηση θα απαλλάσσεται από την πληρωμή υπέρογκων τόκων και κεφαλαίου.
Περιουσιακά στοιχεία
Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει η τράπεζα για τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο», όμως οι επιχειρηματίες, αν και έχουν περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα αρχικά θα ζητά από τους επιχειρηματίες να συμβάλλουν και οι ίδιοι στη διάσωση των επιχειρήσεών τους. Εάν δεν το κάνουν, η τράπεζα θα προχωρά (παραδείγματος χάριν) σε ανάκληση του δανείου, κατάσχεση των ακινήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διαχειριστικό έλεγχο της διοίκησης της επιχείρησης.
Τέλος, στην περίπτωση που κριθεί ότι ένα «κόκκινο» επιχειρηματικό δάνειο δεν μπορεί να ανακτηθεί, διότι η επιχείρηση δεν έχει προοπτική ανάκαμψης, τότε αν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, οι τράπεζες θα προχωρούν μεταξύ των άλλων σε εκποίηση, για παράδειγμα, των ακινήτων που έχουν προσημειωθεί.

ethnos.gr