Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Oλα σε ένα και σε τρεις δόσεις οι φόροι

Oλα σε ένα και σε τρεις δόσεις οι φόροι Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις θα καταβληθούν φέτος οι φόροι, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα υποβληθεί η δήλωση. Την Πέμπτη ανοίγει η διαδικτυακή πύλη της Εφορίας. Η προθεσμία για την πρώτη πληρωμή λήγει στις 31 Ιουλίου. Στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνονται τέσσερις διαφορετικοί φόροι για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία.
Τετραπλό φορολογικό χτύπημα με ένα εκκαθαριστικό σημείωμα θα υποστούν φέτος οι φορολογούμενοι. Θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το εκκαθαριστικό των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η υποβολή των οποίων ξεκινά την προσεχή Πέμπτη, ενσωματώνει τέσσερις φόρους:

1. Τον φόρο εισοδήματος.

2. Την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

3. Το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση.

4. Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα εκδίδεται αυτομάτως το εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η Ταυτότητα Οφειλής με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, οι φόροι θα καταβληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 1,5%.

Oλα σε ένα και σε τρεις δόσεις οι φόροι
Ετσι, για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος υποβάλει τη φορολογική δήλωση τον Μάιο θα πρέπει να εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου μέχρι το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη μέχρι τέλος Οκτωβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αναλυτική δήλωση εισοδηματικής κατάστασης. Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους φορολογουμένους όχι μόνο να αναγράψουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα και τα έσοδα που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και να τα παρουσιάσουν αναλυτικά κατά κατηγορία.

Oλα σε ένα και σε τρεις δόσεις οι φόροι
Σύμφωνα με την απόφαση, οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων το 2013 θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο λεπτό του ευρώ. Ωστόσο το θέμα αυτό αναμένεται να διορθωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. Η διάταξη θα προβλέπει τη δήλωση των τόκων πάνω από ένα όριο ενδεχομένως άνω των 250 ευρώ όπως ίσχυε για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη:

1. Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη, με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού και τα προστατευόμενα τέκνα αλλοδαπών υπηκόων που εργάζονται στη χώρα μας και είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

2. Υποχρεωτική η αναγραφή ΑΦΜ για τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική.

3. Υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.

4. Οι τόκοι καταθέσεων για το οικονομικό έτος 2014 δηλώνονται στους κωδικούς 667-668.

5. Στο έντυπο Ε2 (μισθώματα ακινήτων) είναι υποχρεωτική η αναγραφή του εννεαψήφιου αριθμού παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων, εφόσον υπάρχει παροχή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».

6. Εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 019-020 απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των εργοδοτών και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθάριστων εσόδων.

7. Οταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρίζονται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών - ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.

8. Οταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507-508, απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.

Μαρία Βουργάνα

ethnos