Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Κίνδυνος λουκέτου για μία στις δύο επιχειρήσεις

Κίνδυνος λουκέτου για μία στις δύο επιχειρήσειςΟρατό κίνδυνο για λουκέτο δηλώνει ότι αντιμετωπίζει στο επόμενο διάστημα σχεδόν μία στις δύο μικρές ελληνικές επιχειρήσεις (ποσοστό 47,1%, έναντι 11,7% τον Μάιο 2009), ενώ συνολικά 65.000 βρίσκονται στο «κόκκινο», εξαιτίας παραγόντων όπως η μείωση τζίρου και τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, εφορία και τράπεζες.

Ο συνολικός αριθμός των μικρών επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 27.000-30.000 (καθαρή μείωση, που προκύπτει αφαιρούμενων όσων θα ανοίξουν, από εκείνες που θα κλείσουν).

Στο σκηνικό αυτό και με βάση τα πιθανά «λουκέτα», για το επόμενο εξάμηνο προβλέπεται απώλεια 47.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), εκ των οποίων αυτές που αφορούν μισθωτή εργασία εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τις 30.000 (συμπεριλαμβανομένων, όμως, και ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν/μεταναστεύσουν κτλ).

Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατυπώνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), επικαλούμενο τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικού κλίματος, που παρουσίασε επισήμως σήμερα, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα, που εκπονήθηκε τον φετινό Φεβρουάριο, σε συνεργασία με την εταιρεία Marc AE, σε πανελλαδικό δείγμα 1204 πολύ μικρών/μικρών επιχειρήσεων, έδειξε ακόμη ότι για το 70,3% των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος.

Zougla.gr