Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Χειρότερες ξηρασίες στο μέλλον θα ζήσει η νότια Ευρώπη

Η Ευρώπη αναμένεται να ζήσει χειρότερες ξηρασίες μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης νερού, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στις χώρες της νότιας Ευρώπης, στην Ιβηρική Χερσόνησο και στα Βαλκάνια (συνεπώς και στην Ελλάδα), όπου οι ξηρασίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 80% και η ελάχιστη ροή στα μεγαλύτερα και στα μικρότερα ποτάμια να μειωθεί έως 40%.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γερμανικού πανεπιστημίου του Κάσελ, με επικεφαλής τον Giovanni Forzieri, ειδικό σε θέματα αξιολόγησης κλιματικού κινδύνου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Hydrology and Earth Systems Science" της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU), η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας (έως 3,4ο C μέχρι το 2100) λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής θα εντείνει την εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων, μειώνοντας την προσφορά νερού και χειροτερεύοντας την ξηρασία. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση νερού, λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού και της εντατικής κατανάλωσης νερού για άρδευση στη γεωργία και για βιομηχανικές χρήσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση στη ροή των ποταμών.

Γι’ αυτό, η μελέτη συστήνει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη της συνετής και βιώσιμης χρήσης των υδάτινων πόρων στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου - ένα μήνυμα ασφαλώς και για την Ελλάδα.

Πηγή: Daily Mail, ΑΠΕ-ΜΠΕ