Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

"Βροχή" τα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Πρόστιμα συνολικού ύψους 9,2 εκ. ευρώ επιβλήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 από κλιμάκια ελεγκτών του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας, σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Έχοντας κλείσει τέσσερις μήνες αδιάλειπτης και πλήρους εφαρμογής του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο απο ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα: Οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, φανερώνουν ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ».
Πράγματι, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, το Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ το Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%. Απο την άλλη, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σκέλους του Σχεδίου που αφορά στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, ελέγχθηκαν 6.515 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, ποσοστό 2,28%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν απο τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν τα 9.225.987 ευρώ".

money-tourism.blogspot.gr