Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τροπολογία για τον χρόνο διεξαγωγής δημοτικών και ευρωεκλογών

Με τροπολογία που καταθέτει ίσως και σήμερα - αλλά το αργότερο τη Δευτέρα - στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει τέλος στο θέμα της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση για το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών.


Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ο πρώτος γύρος των εκλογών για την αυτοδιοίκηση να διεξαχθεί στις 18 Μαΐου και ο β’ γύρος , όπου χρειαστεί, μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 25 Μαΐου. Η αξιωματική αντιπολίτευση και μαζί της η ΔΗΜΑΡ αλλά και δήμαρχοι που πρόσκεινται στον ένα κυβερνητικό εταίρο, όπως ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης, ζητούν οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και οι επαναληπτικές την 1η Ιουνίου.

Καταλυτική ως προς τις εξελίξεις θεωρείται η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που τάχτηκε με το μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι για πολιτικούς και μόνο λόγους παραβιάζει το νόμο που προβλέπει ότι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται την Κυριακή των ευρωεκλογών.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διεξαχθεί πρώτα ο α’ γύρος των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, ώστε οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι να υποστούν τη φθορά, ενώ στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, να αυξηθεί η αποχή, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδίαζε να καταθέσει άμεσα ερώτηση του προέδρου της στη Βουλή για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, γεγονός που προσπερνά η κυβέρνηση με την κατάθεση της τροπολογίας Μιχελάκη.

real.gr