Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Λίγα λόγια για τον Καθηγητή Νικόλαο Συμεωνίδη

Εντελώς τυχαία πριν από λίγες μέρες πληροφορήθηκα πως έφυγε ακόμα ένας φίλος της Τήλου, ο Καθηγητής Νικόλαος Συμεωνίδης, και αν και ο άνθρωπος έφυγε σε μεγάλη ηλικία δεν παύει να είναι μια σημαντική απώλεια  για την οικογένεια του, την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και την Τήλο.
Η μιζέρια της καθημερινότητας ήταν μια καλή αλλά φτηνή δικαιολογία για να...
...μην γράψω τίποτα για αυτόν τον Άνθρωπο, όμως δέχτηκα ένα τηλεφώνημα που δεν μου άφησε και πολλά περιθώρια για φτηνές δικαιολογίες.
Και σκέφτομαι πως αλίμονο μας αν τα προβλήματα της καθημερινής τρέλας που ζούμε μας καταβάλουν τόσο που να μην μας αφήνουν λίγο χρόνο να θυμηθούμε και να μνημονεύσουμε τους ανθρώπους μας.
Και ο κύριος καθηγητής (έτσι τον έλεγα πάντα και το εννοούσα) ήταν ο άνθρωπος μας, ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε την Τήλο όσο λίγοι. Τον θυμάμαι που παρά την ηλικία του είχε τέτοια όρεξη για την ζωή και τέτοιο πάθος για την δουλεία του που θα τον ζήλευαν πολλοί νέοι.
Ήταν ίσως ο πρώτος που έκανε γνωστή την Τήλο σε ολόκληρο τον κόσμο για κάτι πολύ σημαντικό, την ανακάλυψη των νάνων ελεφάντων.
Ήταν ίσως ο πρώτος σημαντικός επιστήμονας που αγωνίστηκε για να προσφέρει στην Τήλο ένα σημαντικό έργο, που όπως ξέρουμε όλοι δεν ολοκληρώθηκε ακόμα…
Τον θυμάμαι να μου λέει με παράπονο πως αν η Τήλος βρισκόταν στην Αμερική η ανασκαφή θα τελείωνε σε έξι μήνες και όχι να βρίσκεται σε… εξέλιξη τα τελευταία σαράντα χρόνια, και το νησί αλλά και η Δωδεκάνησος θα γίνονταν γνωστή για το πλουσιότερο σπήλαιο σε ευρήματα νάνων ελεφάντων στον κόσμο.
Μόνος του πάλευε από το 1972,δεκαετίες ολόκληρες, με όλες τις κυβερνήσεις, με όλους τους πολιτικούς, τίποτα μου έλεγε, αποτέλεσμα μηδέν. Και αν δεν υπήρχε ένας Τάσος και κάποιοι ξενοδόχοι της Τήλου να υποστηρίζουν τις εικοσαήμερες αποστολές με τους φοιτητές του οι εκσκαφές θα βρισκόταν ακόμα στην αρχή. Να μην αναφερθώ και για το Μουσείο…
Είμαι σίγουρος πως και ο δικός του αγώνας του θα δικαιωθεί μια μέρα, κατόπιν εορτής βέβαια. Γνωρίζω όμως πολύ καλά πως εισέπραξε την εκτίμηση που του είχαμε όλοι εδώ.

Ακάλυπτος