Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

«Κομμένο και ραμμένο» για λίγους το νέο ΕΣΠΑ

Πάνω από το 90% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας, θα αποκλειστούν εκ των προτέρων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, εάν οι δράσεις και διαδικαστικές/λειτουργικές απαιτήσεις των προκηρύξεων κρατικών ενισχύσεων παραμείνουν σχεδιασμένες ως έχουν.
Αυτό ισχυρίζεται η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), προσθέτοντας ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά στηρίζουν ουσιαστικά μόνο επιχειρήσεις και πολίτες, που θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να προβούν στις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις, είτε ελάμβαναν κονδύλια από το ΕΣΠΑ είτε όχι.

«Τα προγράμματα κινούνται στη λογική αυτού που η ΕΕ ονομάζει «dead weight» («περιττό βάρος»). Δηλαδή ενισχύουν μόνο όσους θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και μόνοι τους την επένδυση, λαμβάνοντας, π.χ., δάνεια από εμπορικές τράπεζες. ΄Εκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2011), σχετικά με τα δάνεια τύπου ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ, προσδιορίζει το περιττό βάρος στην Ε.Ε. σε περίπου 40%, όταν στην Ελλάδα ξεπερνάει το 90%», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ομάδας Θεσμικών Παρεμβάσεων ΟΕΣΥΝΕ, Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων της Ομοσπονδίας για τη διαβούλευση του νέου ΕΣΠΑ.

Newbeast.gr