Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες με μείωση εισφορών και ρύθμιση χρεών

Μείωση εισφορών ως και 100 ευρώ τον μήνα και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους μέχρι και 100 δόσεις, για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, σηματοδοτεί για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες η νέα εγκύκλιος του ΟΑΕΕ με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν όσοι επιλέξουν από εδώ και πέρα να ασφαλιστούν σε χαμηλότερη κατηγορία.
Με τη νέα εγκύκλιο, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", όσοι δεν έχουν καθόλου οφειλές μπορούν να επιλέξουν για την ασφάλισή τους τις αμέσως 2 χαμηλότερες κατηγορίες, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το κόστος της ασφάλισής τους κατά 50 ως και 100 ευρώ το μήνα, ενώ διπλά ωφελημένοι θα βγουν όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους πληρώνοντας ως και 100 δόσεις (των 50 ευρώ/μήνα) και ταυτόχρονα να επιλέξουν για τις τρέχουσες εισφορές τους δυο κατηγορίες πιο κάτω από αυτή που βρίσκονται τώρα.
Χρήση του "φθηνότερου ασφάλιστρου" μπορούν να κάνουν ανά πάσα στιγμή οι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ που είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους, ενώ άλλοι 140.000 επαγγελματίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού, μπορούν να επωφεληθούν διπλά, καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ, τις οποίες αν ρυθμίσουν με 50 ευρώ το μήνα, μπορούν ταυτόχρονα να χαμηλώσουν κατά 2 κατηγορίες τις τρέχουσες εισφορές τους.
Μέχρι τώρα και παρά τους όποιους περιορισμούς προέβλεπε η επιλογή χαμηλότερης κατηγορίας, χρήση του μέτρου έχουν κάνει περίπου 60.000 ασφαλισμένοι.
Όσοι έχασαν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χαμηλότερη κατηγορία το ξανακερδίζουν με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ όσοι δεν το έχουν ασκήσει μέχρι τώρα, μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου 2 φορές, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΟΑΕΕ.
Για χρέη άνω των 5.000 ευρώ οι όροι είναι πιο αυστηροί και οι δόσεις δεν θα είναι πάνω από 48 (σ.σ.: αναμένεται η έκδοση των εγκυκλίων από τα Ταμεία).

News247