Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Sea Star: 'Αλμα προς τα εμπρός. Επεισόδιο δεύτερο

Ναι , καλά όλα αυτά αλλά…(πάντα υπάρχει ένα αλλά για το καρφάκι, ξέρετε) το καράβι αυτό ξόδεψε πολλά λεφτά που θα μπορούσαν να πάνε σε άλλα έργα για το νησί.


Καταρχήν το καράβι μας ειδικά τα πρώτα χρόνια πράγματι ξόδεψε χρήματα από τον Δήμο, το πολλά ή λίγα είναι σχετικό και θα το δικαιολογήσω παρακάτω. Αυτά τα χρήματα όμως δεν τα έπαιρνε από άλλα έργα και δεν θα μπορούσε να τα πάρει γιατί πολύ απλά στον Δήμο δεν υπάρχει ταμείο έργων, όταν γίνεται ένα δημόσιο έργο τα χρήματα μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις φεύγουν από το κράτος στο λογαριασμό του εργολάβου απευθείας χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου, οπότε ας αφήσουμε αυτές τις εξυπνάδες. 
Ο Δήμος στα πρώτα χρόνια που το Sea Star δεν έπαιρνε επιδότηση έπρεπε να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα, την απουσία του κράτους. Θυμάμαι σαν τώρα τον Αλιφέρη να έρχεται στο Δημοτικό συμβούλιο και να μας λέει πως την απουσία του κράτους πρέπει να υποκαταστήσουμε εμείς: «Το Sea Star είναι ο δρόμος μας εμείς τον ανοίξαμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας τον κλείσει, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κρατήσουμε τον δρόμο αυτό ανοικτό ακόμα και αν κινδυνέψουμε να πάμε φυλακή. Σας καλώ να πάρουμε αυτήν την απόφαση στην οποία εμείς ίσως θα υποφέρουμε, όμως στο μέλλον θα δικαιωθούμε» και την πήραμε, και δικαιωθήκαμε για την ορθότητα της απόφασης, η χρηματοδότηση των Δήμων προς τις ναυτιλιακές εταιρίες έγινε νόμος του κράτους, όμως για την πράξη μας ακόμα περιμένουμε την δικαίωση. 

Όσα χρήματα κι αν ξοδεύτηκαν και δεν ήταν πολλά αν αναλογιστεί κάποιος ότι παρόμοια ποσά δεν φτάνουν για τον μισό δρόμο Λιβάδια- Μεγάλο χωριό, η Τήλος, ο Δήμος, το κράτος, όλοι εμείς τα πήραμε πίσω πενταπλάσια.
Όλοι, και όταν λέμε όλοι εννοούμε όολοιοι! 
Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω με νούμερα όμως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τον πλούτο που δημιούργησε το καράβι αυτό στο νησί, αρκεί να κοιτάξει γύρω του, αρκεί να κοιτάξει στις τσέπες του και θα καταλάβει, ελπίζω… γιατί δουλειά από την ανάπτυξη της Τήλου βρήκαμε όλοι, και όταν λέμε όλοι εννοούμε όολοιοι!
Δεν έχει παρά να κάνει μια βόλτα στα διπλανά νησιά, να θυμηθεί πώς ήταν αυτά τα νησιά, πώς ήταν το δικό μας… πώς είναι τώρα αυτά τα νησιά και πώς είναι το δικό μας! 

Δηλαδή μόνο το Sea Star τα έκανε όλα αυτά;

Όχι, το Sea Star όμως άνοιξε τον δρόμο και έφερε τα μέσα για να γίνουν όλα αυτά! 

Τέλος δεύτερου επεισοδίου
Ακάλυπτος