Ως μια «Λερναία Ύδρα με τρία κεφάλια που τραβάει την Ελλάδα σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις και ασχολείται μόνο με την μείωση παντί τρόπω του ελλείμματος και του χρέους, χωρίς παράλληλα να πλαισιώνεται πολιτικά» περιγράφει την Τρόικα η γαλλική εφημερίδα Le Monde και διερωτάται κατά πόσον τελικά θα είναι η Τρόικα και οι άκαμπτες στάσεις και επιλογές της που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας!
Επιχειρώντας να αναλύσει τον… «ρόλο που παίζει η Τρόικα στην Ελλάδα», ενόψει μάλιστα και της περιβόητης έκθεσής της η οποία εν πολλοίς θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας , στο βαθμό που συνδέεται με την εκταμίευση των δόσεων του δανείου στήριξης, η Le Monde χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς για τα μέλη της επιτροπής των δανειστών μας, μιλώντας για «ανώτατους υπαλλήλους που επιβάλουν καθημερινά στην Ελλάδα τους όρους του ελληνικού προγράμματος λιτότητας».
Τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς τους αποκαλεί τεχνοκράτες με «μηχανιστική προσέγγιση» και ευθέως γράφει πως αυτή η προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία.
Η εφημερίδα στέκεται κυρίως στο γεγονός πως «καθένας από τους υπαλλήλους της Τρόικας αναφέρεται στην δική του αρχή» ( την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) επομένως «δεν υπάρχει μια κοινή πολιτική οντότητα που να επιβλέπει σε μόνιμη βάση τις διαπραγματεύσεις».
Ο αρθρογράφος σημειώνει πως το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι «μια εσωτερική διαμάχη που βγαίνει με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια προς τα έξω».
Συμπληρώνει ότι οι Τροικανοί δεν μπορούν ούτε να κατανοήσουν ποια μέτρα μπορούν να είναι εύκολα στην εφαρμογή τους και ποια παράλογα, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της «ιδέας» της Τρόικας να εργάζονται οι Έλληνες έξι ημέρες την εβδομάδα και να αναπαύονται 11 ώρες την ημέρα τη στιγμή που η ανεργία είναι 24% !!!
Και καταλήγει «υπενθυμίζοντας» στην Τρόικα πως «είναι σημαντικό κανένα μέτρο να μην παραβλέπει το γεγονός ότι η μαζική πτώχευση των Ελλήνων καταναλωτών αποτελεί έναν ανεμοστρόβιλο που θα μπορούσε να καταπιεί τη χώρα».
ΠΗΓΗ: protothema.gr