Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Αντέξαμε!

Ουφ, την βγάλαμε και φέτος, κάπως έτσι δεν κάνουμε όλοι  αυτές τις ημέρες όταν σκεφτόμαστε την  τουριστική περίοδο που τελειώνει ;


Δύσκολη χρονιά, σίγουρα η δυσκολότερη τα τελευταία είκοσι χρόνια που βρίσκομαι στην Τήλο,  δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ξεκινήσει χειρότερα, με τις απώλειες φίλων και γνωστών, με την απώλεια του αρχηγού…
Και σε όλα αυτά, ας προσθέσουμε και την τραγική κατάσταση της χώρας μας, τα μέσα-έξω  από το ευρώ, την λάσπη,  το άγχος που δεν ξέραμε τι θα μας ξημερώσει την επόμενη ημέρα, το βουνό από τα προβλήματα, το Sea Star… ουφ!

Αντέξαμε όμως, τα καταφέραμε και φτάσαμε ως εδώ,  με τις λιγότερες μειώσεις από όλα τα   μικρά νησιά και όχι μόνο.
Στοιχεία δεν μπορώ να σας δώσω γιατί όπως ξέρετε πολύ απλά δεν υπάρχουν, όμως αν μου επιτρέπεται ένας αυθαίρετος υπολογισμός από μια μικρή έρευνα σ τους υπόλοιπους, βγαίνει το συμπέρασμα πως αριθμητικά στους επισκέπτες  είχαμε μείωση περίπου 10% και στον τζίρο περίπου στο -20%. Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα δεν βρίσκεται τόσο  στην μείωση των επισκεπτών ως ποσοστό, αλλά στον τζίρο, αν λάβουμε υπόψη και τους πρόσθετους φόρους τουλάχιστον + 10%.
Και αυτό οφείλεται κυρίως στην μείωση των ελλήνων επισκεπτών από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στους Ροδίτες επισκέπτες του Σαββατοκύριακου που δεν ήρθαν λόγο των δικών τους οικονομικών προβλημάτων, όπως και στην ζημιά του Sea Star τον Αύγουστο, γιατί αν και αντικαταστάθηκαν τα δρομολόγια από άλλο πλοίο  έπρεπε να πληρώσουν τα διπλά για να έρθουν, και αυτήν την εποχή αυτό, δεν μπορούσε να μην υπολογιστεί.
Παρόλα αυτά όμως έστω και  -10% ο τουρισμός στην Τήλο απέδειξε ότι αντέχει και αυτό είναι τελικά το συμπέρασμα κατά την γνώμη μου που θα πρέπει να κρατήσουμε.
Μέσα από αυτήν την κρίση βλέπουμε καθαρά πως  η Τήλος κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει τον δικό της επισκέπτη, αυτόν  που αγνόησε  ολόκληρο τον  περασμένο χειμώνα τον δικό του «Πρετεντέρη» στην χώρα του  να του τα….. από το πρωί μέχρι το βράδυ για την Ελλάδα, και που θα καταρρεύσει η χώρα, και πως θα γυρίσετε, και κρατάτε άλλα νομίσματα μαζί σας, και τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα δεν έχουν να ταΐσουν τους τουρίστες, και πολλά άλλα που ειλικρινά τώρα, αν ήμασταν στην θέση τους  δεν ξέρω πόσοι από εμάς θα ερχόμασταν, γιατί στη τελική, κανένας δεν κάνει διακοπές υποχρεωτικά, θα μπορούσαν για μια τουλάχιστον χρονιά να μην έρθουν , και όμως ήρθαν! 
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες  μπορούμε να πούμε πως ήταν μια καλή χρονιά, και τελικά η Τήλος «εισέπραξε» τις προσπάθειες και τις  επιλογές που έκανε τα τελευταία είκοσι χρόνια,  και για αυτό δεν χρειάζονται στατιστικά, τα γύρω νησιά έχουν «κλείσει» τουριστικά εδώ και είκοσι ημέρες τουλάχιστον, και εμείς ακόμα «κρατάμε»  

Ακάλυπτος