Σε περίπου 5.000 ανέρχονται τα αιτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στις τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων, με το 90% αυτών να καταλήγει σε ρύθμιση.
Διαφορετικά το δάνειο θα βγει σε καθυστέρηση και η τράπεζα θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψή του.Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Έθνους", οι δανειολήπτες σπεύδουν μαζικά στις τράπεζες, αξιώνοντας είτε "πάγωμα" της οφειλής για 3 ή 6 μήνες είτε αναχρηματοδοτήσεις είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.
Πολλά αιτήματα αφορούν συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο, ενώ οι περισσότερες τράπεζες για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διακανονισμούς ζητούν προσημείωση ακινήτου.
Στην περίπτωση αυτή, ο δανειολήπτης έχει χαμηλότερο επιτόκιο - σχεδόν ανάλογο με το επιτόκιο των στεγαστικών, αφού το δάνειο έχει εξασφαλίσεις- και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Το μειονέκτημα είναι ότι το ακίνητό του "δεσμεύεται" καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το χάσει, αν δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του.
Σημειώνεται δε, πως προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες και να υπάρχει περιθώριο για επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο της ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου στα 80-85 έτη σήμερα από 70-75 έτη που ίσχυε ως τώρα.
News247