Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Γρίφος για τον νέο ΦΠΑ

Διαδοχικές συσκέψεις έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να βρει την ιδανικότερη λύση για τους νέους συντελεστές του ΦΠΑ, υπό τις επιταγές της τρόικας για απλοποίηση του καθεστώτος, όπως έχει συμφωνηθεί στο νέο μνημόνιο.
  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, έχουν καταλήξει σε δύο προτάσεις για τον ΦΠΑ και συγκεκριμένα:
Κατάργηση χαμηλού και μεσαίου συντελεστή και θέσπιση ενός ενιαίου, που θα κυμαίνεται από 18% έως 19%. Εφόσον υιοθετηθεί η παραπάνω πρόταση θα αυξηθούν οι τιμές των ειδών ευρείας κατανάλωσης, που σήμερα φορολογούνται με 13%.
Μείωση υψηλού συντελεστή στο 18%, με διατήρηση του μεσαίου 13% και κατάργηση του χαμηλού 6,5%, με μετακύλιση των προϊόντων που βρίσκονται σε αυτόν στον μεσαίο. Από το παραπάνω σενάριο δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση των φορολογικών εσόδων, καθώς αυτά θα αντισταθμιστούν από την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή, καθώς και από την αύξηση κατανάλωσης, λόγω μείωσης του συντελεστή 23%.
 
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λύσει τον γρίφο μέχρι τον Ιούνιο, οπότε είναι η διορία για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
 
Να σημειωθεί πως και στις δύο παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή που ισχύει στα νησιά
forologikanea.gr