Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αγκυλωτά σπυράκια

Θανάσης Καρτερός

Δεν υπάρχει κράτος αναφωνούν οι Έλληνες κάθε φορά που ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανεπαρκής ή και εντελώς ανίκανος. Να όμως τώρα που αυτή η διαπίστωση του καφενείου περιβάλλεται με το κύρος κοτζάμ Γερμανίδας καγκελαρίου.
Για να πιάσει τόπο η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να υπάρχει κράτος, είπε η Μέρκελ, υπονοώντας προφανώς ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Και κέρδισε έτσι το χειροκρότημα των συντηρητικών του κόμματός της, που ακούνε Ελλάδα και βγάζουν αγκυλωτά σπυράκια.

Από κοντά κι ο πολύς κύριος Ρέσλερ, ο οποίος αμ έπος αμ έργο προσπάθησε να στηρίξει τη διαπίστωση της καγκελαρίου του ότι δεν υπάρχει κράτος, καταγγέλλοντας με το πιο σαρκαστικό ύφος που διαθέτει τον Χρυσοχοΐδη ότι κάθε φορά που του μιλούσε (ο Γερμανός!) για ανάπτυξη εκείνος σφύριζε αδιάφορα και παρέπεμπε την απάντησή του στις καλένδες. Όπερ έδει δείξαι δηλαδή, δεν έχουν καμιά ευθύνη οι συγκεκριμένοι Γερμανοί με τη συγκεκριμένη πολιτική μέσα στην Ευρώπη και απέναντι στην Ελλάδα -το ελληνικό κράτος φταίει για όλα.
Μπορεί να πει κάποιος -ήδη το πιπιλάνε από πολλές μεριές- ότι Μέρκελ και Σια ρίχνουν περιφρονητικές βολές προς τα εδώ για να πείσουν τους Βαυαρούς εκεί -πρέπει βλέπετε να αποσπάσουν την ψήφο της Μπούντεσταγκ για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Μπορεί επίσης να πει ότι δεν απέχουν και τόσο από την πραγματικότητα όσα λένε για το ελληνικό κράτος και τους υπουργούς του, έστω κι αν τα ανακάλυψαν αργά και τα λένε στα γερμανικά, προκαλώντας την οργή ακόμα και του γενικώς φιλήσυχου Ευρωπαίου προέδρου της δημοκρατίας μας.
Διαπράττουν εντούτοις, παρ’ όλα τα δίκια τους, μια τεράστια αδικία απέναντι σε δικούς τους μηχανισμούς και δικούς τους ανθρώπους οι Γερμανοί λέγοντας όσα λένε. Διότι αυτό το κράτος και αυτοί οι λειτουργοί του υπήρξαν τόσα χρόνια πρόθυμοι σύμμαχοι της γερμανικής βιομηχανίας και της γερμανικής πολιτικής. Αυτό το κράτος και αυτοί οι λειτουργοί μας φόρτωσαν πανάκριβα γερμανικά υποβρύχια, πανάκριβα γερμανικά οπλικά συστήματα, πανάκριβα γερμανικά κοψίδια Siemens. Και επίσης αυτό το κράτος και αυτοί οι λειτουργοί προσπαθούν να βάλουν ακόμα και στο ελληνικό σύνταγμα τις γερμανικές διαταγές.
Είναι σωστό να φέρεται τώρα η Μέρκελ σ’ αυτό το κράτος και σ’ αυτούς τους λειτουργούς σαν σε κατοχικούς δωσίλογους;

Αυγή