Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ 20% - ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αυτοτελή φόρο στα ενοίκια προτείνει το ΔΝΤ και όλα δείχνουν ότι με αυτή την πρόταση συμφωνούν τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και έτσι μάλλον μιλάμε για τον επόμενο φόρο στην ακίνητη περιουσία.

Ο φόρος θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα και επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Ο φόρος 20% στα ενοίκια αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο χαμηλά και μέσα εισοδήματα καθώς για ένα εισόδημα 5.000 για ένα μέσο ενοίκιο ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 1.000, ενώ με το σημερινό σύστημα η επιβάρυνση από τον συντελεστή 1,5% δεν είναι παρά 75 ευρώ.
Παράλληλα προωθείται η ενοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Από την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα θα εξαιρεθούν οι φόροι που εισπράττονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ οι αλλαγές που τελικά θα αποφασισθούν θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013. Πάντως σε κάθε περίπτωση τα έσοδα που θα αποφέρουν στα ταμεία του Δημοσίου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από 1,7 δισ. ευρώ όσο δηλαδή υπολογίζονται τα έσοδα που εισπράττονται ετησίως από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Χθες, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε μια ακόμα σύσκεψη για την αναμόρφωση του φορολογικού στην οποία μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης, ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης ο βουλευτής της Ν.Δ. Ι. Βρούτσης και του ΛΑΟΣ M. Ντουκάκης.

Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, τέθηκαν όμως επί τάπητος θέματα που αφορούν τη φορολογία των επιχειρήσεων, την ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν παράλληλα: 

1. Φόροι επιχειρήσεων: Σήμερα ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 20% και η Ν.Δ έχει προτείνει μείωση του φόρου στο 15%. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Η τρόικα πάντως έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι η ώρα για μειώσεις συντελεστών.

2. Φόροι ακινήτων: Το νέο Μνημόνιο αναφέρει την προοπτική ενοποίησης των φόρων κατοχής , δηλαδή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Παρ' ότι αποφάσεις ακόμα δεν υπάρχουν, συμφωνήθηκε ότι ο νέος φόρος δεν μπορεί να αποδώσει έσοδα κάτω από 1,7 δισ. ευρώ που προβλέπονται μόνο από το ειδικό τέλος ακινήτων.

3. Αντικειμενικές τιμές: Διαπιστώθηκαν τεχνικές δυσκολίες, αλλά προχωρά το σχέδιο για δημιουργία τράπεζας πληροφοριών με όλες τις αγοραίες τιμές ακινήτων οι οποίες θα υποκαταστήσουν τις αντικειμενικές. Η τρόικα έχει ζητήσει εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες από τον Ιούνιο.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο. Αν νωρίτερα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, ΠΑΣΟΚ , Ν.Δ. και ΛΑΟΣ επιδιώκουν τη σύνταξη ενός κειμένου συμφωνίας η οποία θα «δεσμεύει» και την επόμενη κυβέρνηση, αν αυτό είναι εφικτό…
''Τhe New Daily Mail''