Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Υφεση - τρόμος στο 6,8% το 2011

Κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ έσπασε η ύφεση το 2011. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διαμορφώθηκε στο 6,8% για το σύνολο του έτους, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό από το 2008 που η ελληνική οικονομία πήρε καθοδική τροχιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού οριοθετούσε την ύφεση του προηγούμενου έτους στο 5,5%. Βέβαια το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ για το 2011 είναι πιθανόν να διαφοροποιηθεί και να περιοριστεί κατάτι, καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι «μη εποχικά διορθωμένα».

Πάντως, παρά τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση, το έλλειμμα φαίνεται πως έκλεισε στην περιοχή του 9,2% του ΑΕΠ (έναντι 9,5% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου), όπως γνωστοποίησε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου η ύφεση ήταν 5%, στο δεύτερο 7,3% και στο πρώτο 8%.
Υφεση - τρόμος στο 6,8% το 2011
Επιδείνωση
Θα πρέπει να τονιστεί πως το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι εξαιτίας και των αλλεπάλληλων αναβολών στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης και της συνεπακόλουθης αβεβαιότητας που επικρατούσε στην αγορά.
Εκτιμάται πως στο εξεταζόμενο διάστημα περιορίστηκαν κατά πολύ κατανάλωση και επενδύσεις, ενώ μειώθηκε και η δυναμική που είχε αναπτύξει ο εξαγωγικός κλάδος.
Δεν είναι τυχαίο πως αυτήν την περίοδο παρατηρήθηκε έξαρση της ανεργίας, η οποία ξεπέρασε το 20% και ο αριθμός των ανέργων το 1 εκατ. άτομα.
Οσον αφορά τώρα στο 2012, στο Μνημόνιο εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης. Προβλέπεται ότι στη διετία 2012-2013 σωρευτικά το ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες και μόνο εντός του δευτέρου εξαμήνου του επόμενου έτους θα παρατηρηθεί ανάκαμψη με θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Κώστας Τσαχάκης
ethnos.gr