Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μαύρη Βίβλος της ελληνικής οικονομίας

«Μαύρη Βίβλος της ελληνικής οικονομίας» δια χειρός Τάκη Μίχα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ. Μέσα σε 132 σελίδες, ο δημοσιογράφος- αναλυτής παρουσιάζει ένα περιεκτικό πανόραμα των δημοσίων οικονομικών που αποτελούν, λόγω της κρίσης, αντικείμενο συζήτησης ειδικών αλλά και απλών πολιτών. Πρόκειται για το αλφαβητάρι για να μπορείς να μιλήσεις γύρω από τη διαχείριση του κράτους, με μια οπτική αντιλαϊκιστική. Και παράλληλα, μια εγκυκλοπαίδεια τσέπης.

Με το κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης σε χρόνο, χρήμα και διαδικασίες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανοίγει το βιβλίο: Στην Ελλάδα χρειάζεσαι 30 πιστοποιητικά για να φτιάξεις μια εταιρεία. Από το καταστατικό που θα συντάξει ο δικηγόρος μέχρι την έγκρισή της επωνυμίας από το επιμελητήριο, την πληρωμή παράβολου στην Εφορία και τη δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης θα απαιτηθούν… επισκέψεις σε 6 διαφορετικές υπηρεσίες σε διάστημα κάποιων μηνών, όταν στην Κύπρο χρειάζονται μόλις 6 διαδικασίες σε 13 ημέρες.


Στο θέμα της διαφθοράς η χώρα μας κατατάσσεται στην 78η θέση μαζί με την Κίνα και την Κολομβία. Η Δανία είναι η λιγότερη διεφθαρμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του πλανήτη. Στην Ελλάδα τα σκήπτρα της διαφθοράς κρατάει ο δημόσιος τομέας με το 61, 2 % των περιστατικών, ενώ ο ιδιωτικός έχει το 31,1% των κρουσμάτων, .


Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στη Ευρωπαϊκή Ένωση, με κατανάλωση στο 74,7 % του ΑΕΠ οι πρώτοι και στο 76% οι δεύτεροι.


Στην Ελλάδα, οι δαπάνες για κρατικούς υπαλλήλους αντιπροσωπεύουν το 55,7% των εσόδων του δημοσίου, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 39%. Το μικρότερο ποσοστό είναι στη Γερμανία με 27,5 %.


Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, η Ελλάδα δεν είναι η πρωταθλήτρια, παρά τα … θρυλούμενα. Υπάρχουν άλλες πέντε χώρες όπου οι πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους από την Ελλάδα. Ιδού: Σλοβενία 20, 5%, Λιθουανία 20,7%, Ισπανία 20,4%, Τσεχία 23,2%.


Η θλιβερή πρωτιά αφορά την πτώχευση. Από ιδρύσεως ελληνικού κράτους , το 1829 μέχρι σήμερα έχει κάνει 5 φορές στάση πληρωμών. Ακολουθεί η Ρωσία. Σε σχέση με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής , που φημίζονται για τις πτωχεύσεις τους, η χώρα μας τις έχει ξεπεράσει όλες , εκτός του Εκουαδόρ και την Ονδούρα.


Στις αμυντικές δαπάνες η Ελλάδα καταλαμβάνει την 17η θέση στον κόσμο για το 2009 , μεταξύ 214 κρατών με 3,9% επί του ΑΕΠ. Πρώτο το Ανατολικό Τιμόρ με 11,7 %.


«Το συμπέρασμα που προκύπτει», τονίζει ο συγγραφέας, «είναι ότι μάλλον κάνουμε λάθος όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μέσα από ευρωπαϊκά πλαίσια . Είναι τέτοια η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις άλλες χώρες, ώστε, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης , το ότι η Ελλάδα θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος οφείλεται σε ένα … γεωγραφικό ατύχημα».
ΠΡΕΖΑ TV