Μπορεί το συγκεκριμένο σχόλιο να το θεωρήσετε λίγο περίεργο, αλλά θα λέγαμε ότι κατά τη χθεσινή ημέρα πήραμε για ακόμη μια φορά ιδέα γιατί προσωπικά πιστεύουμε ότι ο πλανήτης και η παγκόσμια οικονομία θα κινδυνεύσουν κατά τα επόμενα χρόνια ακόμη και με καταστροφή, όσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό.
Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην ασυδοσία την οποία...
υπάρχει στις αγορές, όπου ο παγκόσμιος πλούτος, η τιμή των εμπορευμάτων, τροφίμων κτλ, καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία των οικονομιών και την ευημερία των λαών έχουν παραδοθεί σε έναν απίστευτο τζόγο κάποιων σαραντάρηδων και ακόμη μικρότερων Golden Boys, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και τελευταία του Hong Kong.Αρκεί λοιπόν το πάτημα ενός κουμπιού σε έναν υπολογιστή και μια απλή ψεύτικη είδηση για να γίνει τζόγος δισεκατομμυρίων, με θύμα σχεδόν πάντα τον πλούτο των λαών. Μια απληστία, η οποία και προκάλεσε την κρίση του 2008, τις συνέπειες της οποίας ζούμε παγκοσμίως σήμερα (άλλες χώρες περισσότερο, άλλες λιγότερο). Μάλιστα, θα λέγαμε ότι τα κράτη και ειδικά οι ΗΠΑ έχασαν κατά την κρίση του 2008 και των όσων επακολούθησαν της κατάρρευσης της Lehman Brothers, μια μοναδική ευκαιρία να χτυπήσουν την κερδοσκοπία στη ρίζα τους. Έτσι το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν τις τράπεζες από μεγάλες (big) απλά τεράστιες για αν αποτύχουν (bank are too big to fail), ενώ η κερδοσκοπία συνεχίζεται σε όλες τις εκφάνσεις των αγορών.
Αν τώρα αναρωτιέστε ποιά ήταν η αφορμή για τη σημερινό μας σχόλιο; Μα πολύ απλά ο τζόγος ο οποίος έγινε κατά τη χθεσινή ημέρα με την τιμή του πετρελαίου, μετά και την ψεύτικη (όπως αποδείχθηκε) είδηση ότι το Ιράν προχώρησε σε διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου σε συγκεκριμένες χώρες, μια είδηση που μετά από μερικά λεπτά διαψεύστηκε. Βέβαια στο μεσοδιάστημα κάποιοι είχαν καταφέρει να βγάλουν εκατομμύρια, τα οποία φυσικά κάποιοι άλλοι έχασαν, επειδή ένα στημένο – ψεύτικό δημοσίευμα κυκλοφόρησε στο Internet. Είπαμε, ωραίο το trading και οι αγορές, άλλα όταν όλα γίνονται τζόγος και κινούνται από κερδοσκοπικά κεφάλαια, απλά δημιουργούμε όλες τις προυποθέσεις να ζούμε όλο και πιο συχνά κρίσεις, τύπου Lehman Brothers. Μάλιστα κλείνοντας το σχόλιο μας θα λέγαμε ότι μόνο τυχαίο δεν είναι πια ότι το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί μεταξύ των κρίσεων έχει πλέον μειωθεί σημαντικά.
badmoney.gr
ILIAS