Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Σήμα του πρέσβη των ΗΠΑ για την «υπόθεση Παυλίδη»

Eπώδυνη αλλά όχι "θανατηφόρα" για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε σε σήμα που διέρρευσε στον ιστότοπο του Wikileaks την υπόθεση Παυλίδη ο πρώην Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο του Wikileaks το σήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας εκδόθηκε την 4η Ιουλίου 2009 και "διέρρευσε" την 30η Αυγούστου 2011 (http://wikileaks.org/cable/2009/04/09ATHENS519.html).
Χαρακτηρίζεται δε "ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ / ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ".
Στο σήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας αναφέρονται τα εξής:
"1. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Απριλίου, το Ελληνικό Κοινοβούλιο έλαβε μέτρα για να ασχοληθεί με το τελευταίο σκάνδαλο που μαστίζει το κυβερνών κόμμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το Κοινοβούλιο με 215 ψήφους υπέρ - 67 ζήτησε τη διενέργεια ειδικής έρευνας για να διαπιστώσει εάν ο πρώην Υπουργός Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας Παυλίδης Αριστοτέλης είχε εμπλακεί ως «ηθικός αυτουργός» σε υποτιθέμενη απόπειρα δωροδοκίας συνεργάτη του. (Ο συνεργάτης του φέρεται να ζήτησε μίζες από έναν πλοιοκτήτη που διεκδικούσε τα δικαιώματα επιδοτούμενης από το κράτος ακτοπλοϊκής διαδρομής).
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι κατεστημένοι φορείς ή υπουργοί δεν μπορούν να υπόκεινται σε ποινικές κατηγορίες, εκτός εάν ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή αποφανθεί για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, επιτρέποντας σε όσους κατηγορούνται να παραστούν σε δίκη ενώπιον ειδικού δικαστηρίου.
Η δικαστική διερεύνηση, ολοκλήρωσε την ποινική έρευνα για τον συνεργάτη του Παυλίδη, κατέθεσε το φάκελο της υπόθεσης στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη σύσταση να διερευνηθεί ο Παυλίδης.
Ο Παυλίδης επανειλημμένα επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις πράξεις του συνεργάτη του και ότι ήταν αυτός που πρώτος πήρε την υπόθεση στον εισαγγελέα, προκειμένου να αποκρούσει τους ισχυρισμούς του πλοιοκτήτη.
2. Στην υπόθεση Παυλίδη εκκρεμεί η ετυμηγορία της ΝΔ, που ήδη είναι σε ένταση λόγω της οικονομικής κρίσης και προηγουμένων σκανδάλων που έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό της Κ. Καραμανλή ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει την κίνηση της αντιπολίτευσης για μια ειδική έρευνα, επιτρέποντας η ΝΔ έτσι τους νομοθέτες να ψηφίσουν, σύμφωνα με την συνείδησή τους στην ειδική επιτροπή που έχει προθεσμία μέχρι την 27 Απριλίου για να παράγει τα πορίσματά της.
Θα προκαλέσει η υπόθεση ΠΑΥΛΙΔΗ νέες εκλογές;
3. Ο ελληνικός Τύπος έχει γεμάτες τις στήλες του με το αν η υπόθεση Παυλίδη θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης και να φέρει νέες εκλογές.
Ενώ θεωρητικά είναι δυνατό, το σενάριο αυτό φαίνεται απίθανο. Αν ο Παυλίδης αποφάσιζε να παραιτηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία, την έδρα του θα αντικαθιστούσε ο πρώτος επιλαχών της ΝΔ από την εκλογική περιφέρειά του στα Δωδεκάνησα, διαφυλάσσοντας την έδρα και την εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης. Εάν, ωστόσο, ο Παυλίδης τελικά αποβληθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Καραμανλής θα μείνει με μόλις 150 ψήφους, απόφαση η οποία θα αυξήσει τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης για να καταθέσει πρόταση μομφής που ακολουθείται ακαριαία από εκλογές, αφού η ΝΔ θα χάσει τη δεδηλωμένη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.
Μία κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει, όμως, με λιγότερο από 150 έδρες στο κοινοβούλιο. Ο μόνος τρόπος για την συνταγματική της οντότητα στην πραγματικότητα αναγκάζει μια κυβέρνηση να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να συγκεντρώσει 151 ψήφους «κατά» μετά από την πρόταση μομφής περί μη εμπιστοσύνης (άρθρο 84).
Έτσι, ακόμη και αν το σύνολο της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους (εφ 'όσον η ΝΔ συνεχίζει να ασκεί αυστηρή κομματική πειθαρχία.)
4. ΣΧΟΛΙΟ: Με το ΠΑΣΟΚ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, ο Κ. Καραμανλής έχει μικρό λόγο να επιδιώξει εκλογές τώρα. Παρά την εστίαση του Τύπου για περί τέλη Ιουνίου (είναι η ημερομηνία για τις προγραμματισμένες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ο Κ. Καραμανλής έχει κάθε λόγο να το προσπεράσει και να βάλει αυτό το σκάνδαλο, επίσης, πίσω του πριν να ζητήσει από τους ψηφοφόρους άλλη μία τετραετία θητείας. ΤΕΛΟΣ ΣΧΟΛΙΟΥ. Σπέκχαρντ.".

dimokratiki