Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η Υπόθεση Καταλογισμού στον Δήμαρχο Αλιφέρη Δοκιμάζει τα Όρια της Αντοχής της Συνταγματικής Αρχής του κράτους....Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Νίκου Ζωίδη

Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης, αναφορικά με τον καταλογισμό δαπανών που έχει επιβληθεί σε βάρος του Δημάρχου Τήλου κου Τάσου Αλιφέρη, με πράξη του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης.
Ο κος Νίκος Ζωίδης, διερωτάται απευθυνόμενος προς τον Υπουργό των οικονομικών εάν μπορεί ο κοινοβουλευτισμός να ανέχεται αυτή τη διαδικασία που δοκιμάζει τα όρια αντοχής της συνταγματικής αρχής του κράτους, ενώ καλεί τον ίδιο να πάρει θέση για το αν η εξοντωτική διαδικασία που κινήθηκε σε βάρος του δημάρχου της Τήλου και των τότε δημοτικών συμβούλων, είναι νόμιμη.
Στην επίκαιρη ερώτηση με θέμα τον «καταλογισμό δαπανών σε ΟΤΑ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Νίκος Ζωίδης, αναφέρει συγκεκριμένα:
«Κύριε Υπουργέ,

Με πράξη του Οικονομικού Επιθεωρητή Κρήτης κ, Μανώλη Καριωτάκη, καταλογίσθηκαν εις βάρος του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Τήλου, δαπάνες του έτους 2004 που χαρακτηρίστηκαν "ανοίκειες" και ζητείται η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στο άρθρο 12 παρ. γ' του Ν Δ. 1264/42, δηλαδή η μη προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια ούτε η αναστολή εκτέλεσής της.
Ο ίδιος καταλογισμός, αττό άλλον επιθεωρητή, είχε γίνει και το έτος 2005, και το ελεγκτικό συνέδριο το 2010 έκανε δεκτές τις εφέσεις που ασκήθηκαν και ακύρωσε τις πράξεις καταλογισμού.
Ο Ν. 3838/2010, με το άρθρο 29, παρ. 3, επεξέτεινε την εφαρμογή του άρθρου 34 του Ν. 3801/2009 στις δαπάνες των δήμων που διενεργήθηκαν έως τις 30/6/2005 θεωρώντας αυτές νόμιμες κατά τα διαλαμβανόμενα σ' αυτόν, μη γενόμενος αποδεκτός από τον κ. Επιθεωρητή.
ΕΡΩΤΑΣΤΕ κ. Υπουργέ,
1) Θεωρείτε ότι οι πράξεις καταλογισμού, υπό τα ανωτέρω δεδομένα, έχουν εκδοθεί νομίμως;
2) Θεωρείτε ηθικώς και νομίμως αποδεκτό την επίκληση νόμου της γερμανικής κατοχής που περιέχει διατάξεις αντισυνταγματικές όπου δίνει τη δυνατότητα στο μονομελές μη δικαστικό όργανο να επιβάλλει ποινές χωρίς δικαίωμα άσκησης ένδικου μέσου για αναστολή;
3) Μπορεί ο κοινοβουλευτισμός να ανέχεται αυτή τη διαδικασία που δοκιμάζει τα όρια αντοχής της συνταγματικής αρχής του κράτους;»
verena.gr