Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Όχι στον έλεγχο του χρέους


Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου χρέους από τη Βουλή. Όχι είπαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Άναψαν τα αίματα στην αίθουσα

Όχι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε η Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύσταση ad hoc κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον "πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους".
Ο Αλέξης Τσίπρας, προ διμήνου, ζητούσε "να μάθει ο ελληνικός λαός, πώς δημιουργήθηκε αυτό και ποιο μέρος του είναι παράνομο, άκυρο και επαχθές, ώστε η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του".
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, στην ομιλία του, εστίασε στην ανάγκη διευκρίνισης, εάν το χρέος στο σύνολό του, ή μέρος αυτού, "έχει επιβληθεί από ιδιοτελείς διαδικασίες, χωρίς βάση νομιμότητας - διαδικασίες που πραγματικά μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην αμφισβήτηση τμήματός του".
Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, εναντιώθηκαν στην ιδέα...
θεωρώντας πως καλλιεργεί αυταπάτες αποφυγής των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως "δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο να στηθεί μια τέτοια Επιτροπή», αν και ενέταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στις «προσπάθειες της αστικής τάξης, να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες της επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων".
Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, "η πρόταση αγνοεί πλήρως τις διεθνείς οικονομικές συμβάσεις και τους διεθνείς κανόνες. Αγνοεί τη βαρύτητα που έχει για το κύρος της χώρας μας και του έθνους, η έγερση υποχρεώσεων που αναλαμβάνει με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αγνοεί πλήρως τη δημόσια διαπόμπευση και τη γενική κατακραυγή της χώρας μας, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, εισάγει μεθόδους και ήθη στο παγκόσμιο δημοσιονομικό σύστημα, που ανήκουν σε τριτοκοσμικές χώρες και μεσαιωνικές εποχές".
Αρνητικός υπήρξε και ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους.
Η άρνηση της αποπληρωμής του ωστόσο, είναι απλώς "μία απόπειρα επιβεβαίωσης κάποιων προειλημμένων και προκατασκευασμένων δογματικών απόψεων".
Για το ΚΚΕ, η όλη συζήτηση, "εντάσσεται στους συνολικότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, να συγκαλύψει τις αιτίες και τον βαθμό της συνεχούς κλιμακούμενης δραματικής επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων, αλλά και ταυτόχρονα να εκτονώσει ανώδυνα τη λαϊκή δυσαρέσκεια η οποία καθημερινά διογκώνεται".
Και συνέχισε:
"Η λογική της διερεύνησης κατά πόσο υπάρχει χρέος επαχθές και παράνομο, είναι αποπροσανατολιστική λογική. Το υπόλοιπο χρέος, είναι νόμιμο; Εμείς λέμε πως δεν είναι, ούτε νόμιμο, ούτε παράνομο, ούτε επαχθές, αλλά αντιλαϊκό και δεν πρέπει ο λαός να το αναγνωρίσει", ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Ο Μάκης Βορίδης έκρινε πως δεν έχει νόημα να αμφισβητήσει κανείς τμήμα του χρέους, καθώς δεν είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένες συμβάσεις, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράνομες.
"Αν πάλι εννοείτε, πως πράγματι υπήρξαν συμβάσεις με καταχρηστικούς όρους, όπου τα τιμήματα ήταν δυσανάλογα, βεβαίως να ελεγχθούν. Αυτό είναι η πρόταση του ΛΑΟΣ".
Αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως "αφού αποφασίσατε να εκπροσωπήσετε επί χρόνια στη Βουλή τους κουκουλοφόρους, αποφασίσατε να εκπροσωπήσετε και τους απατεώνες . Γιατί μονάχα ένας απατεώνας μπορεί να λέει στα σοβαρά το «δεν θα πληρώσω το χρέος μου» - και οι έντιμοι άνθρωποι τον πάνε στα δικαστήρια. Το «δεν πληρώνω» είναι ηθικώς κολάσιμη πράξη, αλλά και εθνικώς επιζήμια. Γιατί λογικό είναι εκείνοι που τους έφαγες τα λεφτά να σε μισούνε".
news247.gr