Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Βρετανία: Ποιος θα φάει μοβ «μεταλλαγμένες» ντομάτες;

mob-ntomataΠολύ κοντά στα ράφια των σουπερμάρκετ του δυτικού κόσμου βρίσκονται οι νέες, γενετικά τροποποιημένες, μοβ ντομάτες. Η ιδέα ανήκει σε βρετανούς επιστήμονες και η παραγωγή τους γίνεται στον Καναδά. Οι ειδικοί τονίζουν πως το μοβ χρώμα προσδίδει στις ντομάτες τα θρεπτικά συστατικά καρπών όπως τα μύρτιλλα, αλλά και άλλων φρούτων και λαχανικών όπως το κράνμπερι.


Το σκούρο χρώμα της ντομάτας οφείλεται στην προσθήκη των φυτικών χρωστικών, ανθοκυανινών, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ερευνες σε ζώα έχουν καταδείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου.

Οι ντομάτες αναπτύχθηκαν στο επιστημονικό κέντρο Τζον Ινις που εδρεύει στο Νόργουιτς της Βρετανίας, αλλά καλλιεργούνται στο Οντάριο του Καναδά, όπου η νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα δεν είναι τόσο αυστηρή όσο στην Ευρώπη. Εκεί βρίσκονται έτοιμα 2.100 λίτρα χυμού, που θα σταλεί στο Νόργουιτς για περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση. Από τον χυμό έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος σπόρων ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τη μεταφορά τους σε άλλες τροφές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το νέο προϊόν μπορεί να βελτιώσει τη θρεπτική αξία δεκάδων τροφών και υλικών, όπου χρησιμοποιείται ντομάτα, από το κέτσαπ μέχρι τις πίτσες.

antikleidi.com