Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. διακηρύσσει η κυβέρνηση

Πρωτογενές πλεόνασμα στα 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2013 σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών προανήγγειλε, μιλώντας από τη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Σημειώνεται, λέει το capital.gr, ότι δεν αναφέρεται στο πρωτογενές πλέονασμα που αναφέρεται στο μνημόνιο και έχει προαναγγελθεί ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ, αλλά στο πλεόνσμα όπως το μετράει η Eurostat.
O αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ άσκησε κριτική τεσσάρων σημείων στην έκθεση του του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά έδωσε και εύσημα για αρκετές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ.
Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ.
Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο.

Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ.
Όλα αυτά έχουν παρουσιασθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση στους Πίνακες του Προϋπολογισμού.

Aναλυτικότερα στο capital.gr


Διαψεύδουν την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού

Κριτική στο περιεχόμενο των Εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους.

Ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, σπεύδει και αξιοποιεί τα συμπεράσματα κάθε έκθεσης του Γραφείου.

Υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες Εκθέσεις του Γραφείου αμφισβητούσαν το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά «τελικά διαψεύστηκε».
Οι διαψεύσεις

Ανέφερε και άλλες «διαψεύσεις» των εκτιμήσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού:
α) είχε συγχύσει το «δημοσιονομικό» με το «χρηματοδοτικό» κενό, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ υψηλότερο, 4 φορές μεγαλύτερο ακόμη και από τις τότε εκτιμήσεις της Τρόικα.

β) υποστήριζε ότι «η τρόικα αναμένει διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», «κάτι που τελικά, ποτέ δεν έγινε».

γ) υποστήριζε ότι «οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται», όμως πρόκειται για «κάτι που επίσης δεν έγινε», καθώς οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων
Επενδύσεων ανήλθαν στα 6,65 δις ευρώ, υψηλότερες κατά 540 εκατ. ευρώ έναντι του 2012. Επίσης οι συνολικές, και παρελθόντων ετών, επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,7 δις ευρώ, αυξημένες κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι του 2012.

δ) υποστήριζε ότι «το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών». Ο Χρ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κατά 50% το 2013. Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2013, ανέρχονται, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δις ευρώ, έναντι 9,2 δις ευρώ στο τέλος του 2012.

Τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου υπερασπίσθηκε ο επικεφαλής του Π. Λιαργκόβας επισημαίνοντας ότι δεν λειτουργεί με βάση τις κομματικές τοποθετήσεις των μελών του, αλλά αυστηρά επιστημονικά. Για το ζήτημα του πλεονάσματος ο Π. Λιαργκόβας τόνισε την ανάγκη επικοινωνίας με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και παροχής στοιχείων από αυτό προς το Γραφείο Προϋπολογισμού. Ο Χρ. Σταϊκούρας συμφώνησε και δήλωσε ότι τα μέλη του Γραφείου μπορούν να έρχονται στο γραφείο του, όπως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, για να έχουν πλήρη ενημέρωση.

thepressproject.gr