Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Έλεγχοι εξπρές και στο βάθος...«μίνι περαίωση»

Από τη voria.gr
Νέα συνοπτική διαδικασία ελέγχου, που θα μοιάζει με «μίνι περαίωση» και θα έχει ως βάση την ΠΟΛ 1144/1998, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες και να καλυφθεί ένα μεγάλος μέρος από τη σημαντική υστέρηση των εσόδων του πρώτου διμήνου (860 εκατ. ευρώ).
Βασική φιλοσοφία του σχεδιασμού  είναι η απλούστευση των...

διαδικασιών ελέγχου, που θα επικεντρώνονται πλέον σε συγκεκριμένα και προκαθορισμένα στοιχεία των βιβλίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Παράλληλα, προκειμένου να περαιώνονται γρήγορα οι χρήσεις, θα δίνεται η δυνατότητα συμβιβασμών στις παραβάσεις, με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με τον τακτικό έλεγχο, που συνήθως είναι αυστηρός και χρονοβόρος.
Η όλη διαδικασία θα κινείται από τη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, που θα καταρτίζει, με βάση point system, την κύρια λίστα υποθέσεων που δεν έχουν ελεγχθεί, αλλά και δεν έχουν υπαχθεί στην περαίωση. Στη συνέχεια, η λίστα θα αποστέλλεται στους επικεφαλής των κατά τόπους ΔΟΥ, οι οποίοι θα μπορούν να τη συμπληρώνουν με επιπλέον ανέλεγκτες περιπτώσεις, που κρίνουν ότι χρήζουν ένταξης στους ελέγχους-εξπρές.
Στόχος του υπουργείου είναι να αυξήσει το ταχύτερο δυνατό τα έσοδα, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, αλλά και να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στις επιχειρήσεις να «μηδενίσουν» τις φορολογικές εκκρεμότητές τους. Εκφράζεται μάλιστα αισιοδοξία ότι, μετά την επιτυχία της τελευταίας περαίωσης, που ουσιαστικά έσωσε την παρτίδα των εσόδων στο τέλος του 2010, και αυτή η προσπάθεια θα έχει θετικά αποτελέσματα, δίνοντας έτσι βαθιά δημοσιονομική ανάσα στη χώρα...