Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Στην αντεπίθεση περνούν οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να είναι έδρα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου η Σύρος. Η γνωστοποίηση της απόφασης του Γιάννη Ραγκούση προκάλεσε την έντονη δυσφορία των αιρετών της Δωδεκανήσου οι οποίοι συνεδριάζουν την ερχόμενη Τρίτη για να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασής τους απέναντι στη νέα πρόκληση όπως την χαρακτηρίζουν και είναι έτοιμοι να καταθέσουν τη δική τους πρόταση.
Το θέμα είναι το πρώτο της ημερήσιας διάταξης και αυτό που αναμένεται να μονοπωλήσει και τη συζήτηση καθώς οι δήμαρχοι της περιοχής μας κάνουν λόγο πλέον για πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση.
«Ζήτω που καήκαμε» ήταν η απάντηση του προέδρου της ΤΕΔΚΔ και πρώην δημάρχου Πεταλούδων Μιχάλη Κορδίνα προς την εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟΣ» κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με την έδρα της ΠΕΔ. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό, κατά την συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα δεν ασχολήθηκε κανείς με το θέμα.
Το μείζον θέμα που προκύπτει από την υλοποίηση της απόφασης αυτής είναι το υψηλό κόστος των μετακινήσεων των δημάρχων κάθε φορά που θα συνέρχεται η ολομέλεια αλλά και όλων των συμβούλων από όλα τα νησιά για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. Εξάλλου πέρα από το οικονομικό ζήτημα που προκύπτει, ένα ακόμα κώλυμα είναι ο τρόπος και τα μέσα μεταφοράς των αιρετών της Δωδεκανήσου λόγω των γνωστών και δεδομένων προβλημάτων τόσο της ακτοπλοΐας όσο και της αεροπλοΐας αφού δεν ελήφθη υπΆ όψιν η δυσκολία μετακίνησης των δημάρχων κυρίως των μικρών νησιών προς τη Σύρο.
«Δεν υπάρχουν χρήματα να γίνουν όλες αυτές οι μετακινήσεις. Μέχρι πρότινος το κόστος της μεταφοράς καλυπτόταν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ τώρα θα πρέπει το κόστος να το καλύπτουν οι ίδιοι οι δήμοι μέσω της εισφοράς που έχει καθοριστεί αλλά ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα οικονομικά των δήμων, αμφιβάλλω αν θα δοθούν χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ο κ. Μιχάλης Κορδίνας.
Όπως δηλώνει πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ Μιχάλης Κορδίνας στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟΣ, η απόφαση του Γιάννη Ραγκούση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στην περιοχή μας όλα βαίνουν προς υποβάθμιση και δεν αντιδρά κανείς. «Ποιος θα ξεσηκωθεί για όλα αυτά που συμβαίνουν, ποιος θα αντιδράσει; Πρόκειται για κατάργηση του συνδικαλιστικού οργάνου της Δωδεκανήσου και πλήρη κατάργηση του ρόλου της ΤΕΔΚΔ. Ποιος θα επωμιστεί το κόστος των μετακινήσεων και πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα;» αναρωτιέται ο Μιχάλης Κορδίνας ο οποίος υποστηρίζει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς από τους ίδιους τους δήμους.
Όπως εξηγεί, η διαδικασία αυτή εφαρμόσθηκε και στον Ορεινό Σύνδεσμο που είχε συσταθεί στην περιοχή μας και κανείς από τους δήμους-μέλη δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της εισφοράς. «Δυσκολευόμασταν να πληρώσουμε ακόμα και το ρεύμα στον Ορεινό Σύνδεσμο λόγω της έλλειψης χρημάτων και τώρα μας λένε ότι έτσι θα καλύπτεται το κόστος μεταφοράς μας προς τη Σύρο. Δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη και θα πρέπει σύντομα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα» προσθέτει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ.
Η πρόταση που θα καταθέσει ο Μιχάλης Κορδίνας προς ψήφιση στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚΔ είναι να συσταθεί παράρτημα του οργάνου της ΠΕΔ στα Δωδεκάνησα το οποίο θα μπορεί να συνεδριάζει και να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα της περιοχής, χωρίς να πρέπει όλοι οι αιρετοί της Δωδεκανήσου να μεταβαίνουν στη Σύρο για να λαμβάνουν αποφάσεις επί θεμάτων που αφορούν στο νομό μας.
«Η ίδρυση του παραρτήματος της ΠΕΔ στη Ρόδο θα έλυνε το δαιδαλώδες πρόβλημα της μετακίνησης όλων των αιρετών της Δωδεκανήσου προς τη Σύρο. Με τον τρόπο αυτό η μετακίνηση στην έδρα της Περιφέρειας θα γίνεται μόνο για την ολομέλεια του οργάνου όποτε αυτό είναι απαραίτητο, γλιτώνοντας με τον τρόπο αυτό και κόπο και χρήμα» δηλώνει ο κ. Κορδίνας ο οποίος υπενθυμίζει ότι οι συνεδριάσεις της ΤΕΔΚΔ χρειάστηκε να αναβληθούν πολλές φορές λόγω μη απαρτίας εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης ενδοδωκανησιακά, πόσο μάλλον όταν θα πρέπει να γίνεται αυτή η μετακίνηση τόσων ανθρώπων προς τις Κυκλάδες. 

 proodos.net