Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΜΙΣΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΕΧΕΙ …ΚΥΛΗΣΕΙ

Ζημιά δεκάδων χιλιάδων ευρω έχει ήδη σημειωθεί στο πολυδιαφημισμένο έργο του λιμανιού της Ακαντιάς στη Ρόδο, το οποίο ξεκίνησε επί …Παπάγου και λειτούργησε φυσιολογικά πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, έστω κι αν δεν έχει χερσαίες εγκαταστάσεις! Αγνωστο είναι γιατί ως τώρα τη ζημιά που υπέστη το λιμάνι, κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό αλλά φαίνεται πως ο θόρυβος άρχισε να βγαίνει «προς τα έξω» από τη στιγμή που άρχισαν και τα προβλήματα με τις αγκυροβολήσεις πλοίων.
Το μισό λιμάνι και ειδικά το τμήμα του που χρησιμοποιούσαν ως πριν από ένα μήνα τα πλοία της ακτοπλοΐας, έχει καθιζήσει λόγω των σπηλωμάτων που προκλήθηκαν από τα ίδια τα πλοία της γραμμής και από τις καιρικές συνθήκες.
Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές και φαίνεται πως το Λιμενικό Ταμείο προσπάθησε να …διασκεδάσει τις εντυπώσεις βάζοντας τα κάγκελα απαγόρευσης της διέλευσης ή και της προσέγγισης.
Τα σπηλώματα, έχουν προκληθεί από τις μανούβρες των πλοίων κατά την πρυμνοδέτηση, με τις προπέλες που στέλνουν με ιδιαίτερη πίεση και δύναμη το νερό προς την ξηρά και διαβρώνεται το έδαφος. Με τις διαβρώσεις αυτές το έδαφος υποχώρησε και το λιμάνι έμεινε ήδη …μισό.

Μάλιστα μας αναφέρθηκε πως το Blue Horizon της BLUE STAR δεν μπόρεσε να δέσει πριν από δυό μέρες και πήγε στο παλιό εμπορικό λιμάνι που έχει …βαφτισθεί Τουριστικό. Φυσικά και για το τελευταίο υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα αφού μόνο …τουριστικό δεν είναι και απλά εξυπηρετί καλύτερα τα κρουαζιερόπλοια.
Για την νέα τουριστική σεζόν αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες, θα εμφανισθούν σοβαρά προβλήματα χωρητικότητας στο λιμάνι κι αν γίνονται μεταφορές για δέσιμο στο παλιό εμπορικό, τότε με τα τουριστικά σκάφη θα έχουμε φαινόμενα ταλαιπωρίας επισκεπτών και επβατών αλλά και θα σημειώνεται πάλι το αδιαχώρητο…
skygr.gr