Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Φυλάκιση για πρώην Βουλευτή στη... Βρετανία...

Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Τσέιτορ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών τον Ιανουάριο για απάτη διότι υπερδιόγκωνε τα έξοδα που του κάλυπτε το κοινοβούλιο, έχασε σήμερα την έφεση που είχε υποβάλει για τη μείωση της ποινής του.
Ο Τσέιτορ, 61 ετών, ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής στο Μπέρι Νορθ, είχε ομολογήσει ότι διεκδίκησε την καταβολή 20.000 λιρών για ενοίκια και υπηρεσίες πληροφορικής--χωρίς να δικαιούται το ποσό.
Συνήγοροί του είχαν καλέσει το εφετείο να μειώσει την ποινή του στους 12 μήνες, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα ήταν η προσήκουσα ποινή. Ωστόσο τέσσερις δικαστικοί απέρριψαν την έφεσή του, μετέδωσε το πρακτορείο Press Association, με το αιτιολογικό ότι η υπόθεση αφορά αθέτηση εμπιστοσύνης και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη βουλή.
"Δεν θα μπορούσαμε να τονίσουμε αρκετά την ανησυχία του κοινού λόγω για τη σημαντική αυτή κατάχρηση του συστήματος των βουλευτικών δαπανών από ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου", ανέφερε ένας από τους εφέτες.
"Ορισμένοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, που είχαν την ευθύνη για να νομοθετούν, πρόδωσαν την δημόσια εμπιστοσύνη", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως προκλήθηκε "σοκ" και "δυσπιστία" στους πολίτες.
Ο Τσέιτορ ήταν ο πρώτος πολιτικός που καταδικάστηκε για το σκάνδαλο, το οποίο ξέσπασε το 2009 και εξαπλώθηκε ταχύτατα, προκαλώντας οργή στην κοινή γνώμη και μεταρρύθμιση του συστήματος που ρυθμίζει τις βουλευτικές δαπάνες. Είχε διεκδικήσει 22.650 λίρες για ενοίκιο σε σπίτι που ανήκε στον ίδιο και τη μητέρα του καθώς και για υπηρεσίες πληροφορικής που του είχαν προσφερθεί δωρεάν. Έλαβε 18.350 λίρες--ποσό το οποίο υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο σύνολό του.
i-reporter