Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Συμψηφίζονται οι οφειλές και των ΟΤΑ προς ιδιώτες

Tον συμψηφισμό χρεών και με τους ΟΤΑ πέραν του στενού δημόσιου τομέα προβλέπει προσθήκη που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΛΑΟΣ, με 153 «ναι» έναντι 127 «όχι».
Συγκεκριμένα, μετά τη δυνατότητα που έδινε το φορολογικό νομοσχέδιο για συμψηφισμό οφειλών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, το ίδιο πλέον μπορεί να γίνει και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Βρίσκουμε έναν τρόπο να εξαιρέσουμε από την ποινική δίωξη αυτούς για τους οποίους υπάρχουν αποδεδειγμένες οφειλές από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό θα προσκομίζεται στην τοπική ΔΟΥ κι έτσι θα μπορεί να μην ασκείται η ποινική δίωξη», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προχώρησε στη σχετική τροποποίηση μετά από ενστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σπ. Μαργέλη, Σπ. Μοσχόπουλου και Π. Κουκουλόπουλου.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «μία πολύ γενναία κίνηση συμψηφισμού», που καλύπτει ένα κενό «που μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη κάποιους οι οποίοι χρωστάνε στην τοπική αυτοδιοίκηση». Κι αυτό γίνεται γιατί, όπως είπε, «δεν αποτελεί πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να τιμωρήσει αυτούς τους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν χρωστούμενα από την τοπική αυτοδιοίκηση». Πρόσθεσε όμως ότι «με το σημερινό σύστημα που έχουμε δεν μπορούμε να επεκτείνουμε τον πλήρη συμψηφισμό πέρα από την κεντρική διοίκηση».
Σύμφωνα με την προσθήκη: «Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει σε καμία από τις περιπτώσεις, επίσης, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί, αποδεικνύει ότι έχει έναντι του Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) απαίτηση βέβαιη και εκκαθαρισμένη, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου των φόρων, τελών και εισφορών, για τα οποία πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη».

marketbeast.gr